Африканска страна иска да плаща за петрола в злато вместо в щатски долари

1999
Африканска страна иска да плаща за петрола в злато вместо в щатски долари
Снимка: iStock

Правителството на закъсалата африканска страна Гана работи върху нова политика, предвиждаща закупуването на петролни продукти да се реализира със злато вместо чрез резервите на страната от щатски долари, посочи вицепрезидентът Махамуду Бавумиа в публикация в социалната мрежа Facebook, предава Reuters.

Планът цели да ограничи топящия се валутен резерв на страната на фона на търсенето на щатски долари от страна на вносителите на петрол, което отслабва местната валута ганайско седи и увеличава разходите за живот.

Кои валути поевтиняха най-много през 2022 година?

Валутните пазари изживяват турбулентна 2022 година, но в някои страни комбинацията от геополитически натиск и грешки на централните бан...

Брутните международни резерви на Гана възлизат на около 6.6 млрд. долара към края на месец септември тази година, което се равнява на покриване на вноса за период от по-малко от три месеца. Размерът на резервите е намалял от 9.7 млрд. долара в края на миналата година, според правителството на страната.

Ако бъде въведена по план през първото тримесечие на 2023 година, новата политика „фундаментално ще промени балансът ни на плащания и значително ще намали постоянното обезценяване на нашата валута”, посочва Бавумиа. Ганайското седи е една от най-поевтинелите валути в света спрямо щатския долар през тази година.

Употребата на злато би предотвратило директното влияние на валутния курс върху цените на горивото или комуналните услуги, тъй като местните търговци повече няма да се нуждаят от чужда валута за да внасят петролни продукти, обяснява той.

„Бартерът злато за петрол представлява основна структурна промяна”, добавя той.

Предвижданата политика е необичайна. Въпреки, че понякога страни търгуват петрол за други стоки или суровини, тези сделки обикновено включват страна производител на петрол, която получава непетролни продукти, а не обратното, както би било при Гана.

Централна банка ще сече златни монети, за да се бори с инфлацията

Централната банка на Зимбабве заяви, че ще започне да сече златни монети този месец. Решението има за цел да овладее рекордната инфлаци...

Гана добива суров петрол, но разчита на внос на рафинирани петролни продукти откакто единствената рафинерия в страната преустанови дейност в резултат на експлозия през 2017 година.

Съобщението на Бавумиа беше публикувано на фона на обявлението на министъра на финансите Кен Офори-Ата на мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите в опит за справяне с нарастващата дългова криза в страната.

При представянето на бюджета за 2023 година, Офори-Ата предупреди, че западноафриканската страна е изложена на висок риск от дългови проблеми и че обезценяването на местното седи сериозно засяга способността на Гана да управлява публичния си дълг.

Правителството преговаря за помощен пакет с Международния валутен фонд, тъй като страната, която добива какао, злато и петрол, е изправена пред най-лошата си икономическа криза от поколения насам.

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Цената на златото доближава най-ниското си ниво от 2 години насам

Цената на златото на спот пазара намалява за втора поредна седмица, като доближава най-ниското си ниво от 2020 година на фона на силния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com