Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

5593
Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай
Снимка: iStock

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един европейски град. Сега обаче свръхбогатите граждани на федерацията отправят поглед към Арабския полуостров, а ОАЕ може да се окаже най-примамливата дестинация за инвестиция в имот.

Mira Estate, дубайска компания, която се занимава с продажби на луксозни имоти на рускоезични клиенти, отбеляза 100% годишно увеличение на сделките през първата половина на 2022 година.

Фирмата за недвижими имоти отчита двоен скок в продажбите на руснаци и граждани на бившите съветски републики до общо 2 млрд. дирхама или 500 млн. долара, става ясно от прессъобщение на компанията, публикувано тази седмица.

Това не е единствената фирма, която се радва на мащабни печалби от продажбите на имоти на клиенти от Русия, предава CNBC.

Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца

След началото на войната в Украйна, ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Москва, които засегнаха износа на руски горива на запад...

В момента дори се твърди, че милиардерът Роман Абрамович желае да закупи имот на всеизвестния изкуствен архипелаг Палма Джумейра.

Макар и наложените от Запада санкции да доведоха до това руски олигарси и милиардери да загубят луксозните си имоти в множество от големите европейски градове, ОАЕ останаха отворени за бизнес с клиенти от федерацията.

Войната в Украйна и въздействието на санкциите върху руските граждани доведоха до това „богати инвеститори от ОНД да избягат от страните си и да намерят убежище в Дубай“, казва главният изпълнителен директор на Mira Estate Тамара Гетигежева в съобщение.

Броят на милиардерите и предприемачите от Общността на независимите държави (ОНД) в ОАЕ нараства, което води и до ръст в търсенето на недвижими имоти. „Повечето купувачи на жилища търсят крайбрежни имоти“, добавя тя.

Дубай се радва на интерес към местния пазар на недвижими имоти, невиждан от години. Продажбите в сектора са се увеличили с 45% на годишна база през април и с 51% през май, сочат данните на Отдела за земя и собственост на Дубай.

Русия планира да увеличи добива на петрол

Въпреки наложените санкции върху руския петрол от страна на ЕС, Русия смята да се придържа към договореното с ОПЕК+ увеличение на добив...

След началото на пандемията, заради която много бизнеси пострадаха, ОАЕ избра да не налага крайни COVID ограничения в името на стабилната икономика. Емирствата дори създадоха нови визови възможности за временно пребиваващите и надомни работници.

Това, което обаче се изплати наистина щедро на страната е, че ОАЕ избраха да запазят неутрална позиция в отношението си към руснаците след инвазията в Украйна. Страната се слави със своя статут на данъчен рай и е известна като място, което предлага условия за финансова тайна, а това я прави изключително привлекателна дестинация за голяма част от свръхбогатите.

Дестинацията на свръхбогатите

Дубайската брокерска компания Betterhomes също отчете значителен ръст в продажбите на недвижими имоти на руски граждани. Руснаците са на пето място в класацията на фирмата за най-много купувачи на имоти в Дубай през първото тримесечие на тази година, като се изкачват нагоре в подреждането с две позиции.

Базираната в Лондон фирма Henley&Partners, занимаваща се с консултантска дейност в областта на инвестиционната миграция, публикува доклад през юни, в който се предвижда, че ОАЕ ще бъдат най-популярната дестинация в света за свръхбогатите през тази година. Прогнозира се в страната да заживеят 4000 нови милионери. Същевременно се очаква 15 000 милионери да напуснат Русия, посочват от фирмата.

„ОАЕ отчитат ръст в нивата на миграция на богати хора“, а голяма част от тях се установяват в Абу Даби и Дубай, коментира Миша Глени, журналист и автор на книгата „McMafia“.

Поскъпващата рубла започва да става проблем за Русия

Силната рубла започва да се превръща в проблем за руската икономика - нещо, което не остава незабелязано от властите в страната. Рубла...

„Заможните руснаци, които искат да избегнат въздействието на опустошителните западни санкции върху родната им страна“, се насочиха към ОАЕ и Израел“, добави Глени. Израел пък е четвъртата най-популярна дестинация в класацията на Henley&Partners.

Къща край морето

Съществуват и предпочитания към типа имоти, от които се интересуват руските купувачи, казват работещи в бизнеса.

„Предимно луксозни имоти, най-вече такива край морето“, казва Тахир Маджития, партньор в базираната в Дубай Prime Capital real estate. Най-търсените райони са именно по крайбрежието на града. „Близо до водата с добра гледка“ са условията, които руснаците поставят, споделя той.

Купувачите търсят имоти, в които могат да инвестират и да дават под наем и такива, които да ползват за лични нужди. Повечето обаче се купуват с цел инвестиция, каза Маджития. Сделките тип „Блок“, при които се закупуват един или повече етажи, са много чести.

Един етаж от луксозна жилищна сграда струва средно между 7 и 10 млн. долара, добавя той, като цената варира в зависимост от местоположението и площта на жилището.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Турция през април

Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Турция през месец април. Това сочат данните на турското Управление за к...

Руснаците винаги са били сред 10-те най-големи инвеститори в имоти в Дубай, казва Маджития. Към това се добавя и скокът от февруари насам, отбелязва той. „Нещо, което също отчитаме е, че някои от тези купувачи са ликвидирали активите си в други страни“ и насочват инвестициите си към Дубай.

Много руски купувачи също се разплащат в криптовалути, казва той, след като няколко от големите имотни фирми в емирството започнаха да приемат плащания във виртуални валути.

Мръсни пари

Антикорупционни активисти обвиняват Дубай, че е притегателна точка за мръсни пари. Бил Браудър, който е един от най-яростните критици на Кремъл, призова емирството да бъде включено във финансов черен списък.

Някои членове на Европейския парламент обвиниха ОАЕ в подпомагане на „пране на пари в големи мащаби“ през май, като отправиха призив емирствата да санкционират новодошлите руските олигарси.

Специалната група за финансови действия, междуправителствена организация за борба с изпирането на пари, включи ОАЕ в своя „сив списък“ през март под претекста, че страната не се справя в борбата с незаконните финансови дейности.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

Отговорът на емирствата бе, че ОАЕ „приемат ролята си в защитата на неприкосновеността на глобалната финансова система изключително сериозно и ще работят в тясно сътрудничество със Специалната група за финансови действия“ при необходимост.

Страната провежда реформи в опит да отговори на международните стандарти за борба с прането на пари.

Междувременно икономиката на емирствата процъфтява.

„Дубай ще спечели от всяка криза“, казва имотният магнат Хюсеин Саджуани в интервю за CNBC от средата на март.

„Ще бъда честен с вас, тези санкции разтревожиха много хора“, казва Саджуани. В случай че някой инвестира пари в страната законно, ние сме готови да правим бизнес с него, заключава магнатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com