Борбата на Европа за газ може да провокира световна енергийна криза

6791
Борбата на Европа за газ може да провокира световна енергийна криза
Снимка: European Commission

Стремежът на Европа да намери алтернативи на руския природен газ тласка света към ръба на недостиг на енергия, като най-лошите последици вероятно ще се усетят в по-бедните икономики в Азия.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Европейският съюз се опита да намали енергийната си зависимост от Москва.

Страните от ЕС се надпреварват да купуват повече втечнен природен газ, атрактивна алтернатива на руския газ, тъй като може да се доставя посредством танкери, а не по тръбопроводи. Освен това е по-чисто гориво от въглищата или петрола, предава CNN.

В случай че блокът успее „рязко да намали“ зависимостта си от руския газ (ЕС планира да намали потреблението си с две трети до края на тази година), глобалното търсене на втечнен газ ще изпревари предлагането с 26 млн. тона до края на 2022 година. Това предвижда анализ на компанията за енергийни изследвания Rystad Energy.

Това се равнява на близо 7% от световното търсене на втечнен природен газ за миналата година.

„Избягвайки руския газ, Европа дестабилизира целия глобален пазар на втечнен природен газ, който започна годината несигурно след бурната 2021 г.“, се казва в доклада.

Европа купува втечнен газ

Европа увеличи доставките на втечнен газ с главоломни количества през последните месеци.

Регионът, включвайки и Великобритания, е внесъл 28,2 млн. тона между февруари и април, според данни на Independent Commodity Intelligence Services. Това е с 29% повече от същия период на миналата година, като Франция и Испания са най-големите купувачи.

Каушал Рамеш, старши анализатор в Rystad Energy, коментира пред CNN Business, че предстоящият недостиг стана очевиден през март, когато „ЕС обяви, че ще увеличи вноса на втечнен природен газ с 50 млрд. кубически метра спрямо 2021 година“.

„Подготвена е сцена за дефицит на доставки, високи цени, изключителна нестабилност, възходящо търсене на пазара и засилена геополитика що се касае втечнения газ.“, казва Рамеш в доклада.

В четвъртък спот цените на втечнен газ в Източна Азия се повишиха със 114% спрямо същия ден на миналата година, според данните на ICIS.

Глобалната търговия с втечнен природен газ нарасна с 6% през 2021 година. Причината бе силното търсене от Азия след пандемията, показват данни на Международната агенция по енергетика.

Купувачите могат да бъдат засегнати от по-нататъшни покачвания на цените, тъй като европейското търсене нараства.

Цените на втечнен газ са тясно свързани с цените на европейския природен газ, доставян по тръбопроводи. Референтните цени на европейските газови фючърси в момента паднаха до 925 долара за 1000 куб. метра.

Това е по-малко от рекордните 3000 долара за 1000 кубически метра през март, но нов рекорден ръст не е невъзможен, ако Русия внезапно прекрати изцяло доставките си на газ, както вече направи за Полша, България и Финландия.

Азия губи

Глобалните пазари на втечнен природен газ изпитват несигурност в очакване на зимата

Глобалните купувачи и продавачи на втечнен природен газ се подготвят за по-голяма несигурност по отношение на руските доставк...

Азия е най-големият вносител на втечнен газ от 2010 г. насам, посочва Рут Лиао, редактор на LNG Americas, пред CNN Business. Но някои купувачи в региона ще открият, че е трудно да се конкурират с по-богатите икономики в Европа и могат да бъдат изместени от пазара, независимо дали Русия внезапно спира крановете на Европа или не.

„Следващата зима остава рискова по отношение на това как доставките на втечнен природен газ могат да балансират конкурентното търсене между Европа и Азия“, казва тя.

Рамеш твърди, че страни като Индия, Пакистан и Бангладеш е най-вероятно да поемат удара, тъй като втечненият природен газ се пренасочва към Европа. Купувачите трябва да започнат да подписват дългосрочни споразумения за доставка, посочва Ерик Хейман, старши икономист в Deutsche Bank.

„По-голям дял от търсенето и предлагането на втечнен природен газ се основава на краткосрочни или гъвкави договори или на спот пазара“, казва той. „Цената ще реши къде отива втечненият газ“.

От ноември Индия и Пакистан вече са намалили вноса на втечнен природен газ с 15%, според данни на фирмата за анализи Vortexa. Това е тенденция, задвижвана най-вече от нарастващите цени. В резултат на това търсенето в Азия може да бъде "трайно намалено", като някои страни трябва да увеличат използването на въглища и петрол, прогнозира Rystad Energy.

Рекордно количество руски петрол плава в открито море

Рекордно количество, равняващо се на около 62 млн. барела руски суров петрол Urals, се намира в плавателни съдове в морето, п...

Други биха могли да ускорят прехода си към възобновяема енергия. Втечненият природен газ е широко разглеждан като едно от най-чистите изкопаеми горива и ключов компонент на енергийния преход.

Данните обаче са противоречиви. Някои проучвания установяват, че втечненият газ отделя значително по-малко емисии на парникови газове през жизнения си цикъл, докато други са открили високи нива на отделяне на метан - основният компонент на втечнения газ. Метанът допринася до 34 пъти повече за глобалното затопляне, отколкото въглеродният диоксид, по данни на ООН.

Възможност за износителите

По-високите цени са благодат за големите износители на втечнен природен газ, включително САЩ, Катар и Австралия.

Европа е внесла около 45% от своя втечнен газ от Съединените щати през последните два месеца, според данни на Vortexa. Катар е снабдил блока малко над една пета.

„По-противоречиво е, че 13,5% от европейските доставки все още идват от руския арктически проект за втечнен газ“, казва Феликс Бут от Vortexa.

България има най-малък запас на природен газ в целия ЕС, следващата зима може да е тежка

България има най-малък запас на природен газ в целия Европейски съюз, като наличното гориво ще може да покрие едва 3% от годишното потр...

Множество нови или възобновени проекти за втечнен природен газ се опитват да се възползват от спешната нужда на Европа от енергиен източник, включително в Германия, която все още получава 35% от вносния газ от Русия .

Най-голямата европейска икономика обяви планове за изграждане на два терминала за приемане на втечнен природен газ. RWE, една от нейните големи енергийни компании, е готова да подпише 15-годишен договор за доставка с американския производител на втечнен природен газ Sempra.

Производителите обаче не могат да реагират достатъчно бързо, за да предотвратят глобален недостиг тази зима.

„Въпреки че растящото търсене предизвика най-големия прилив на нови проекти за втечнен природен газ в световен мащаб за последното десетилетие, сроковете означават, че облекчение на пазара може да се очаква едва след 2024 г.“, казва Rystad Energy.

Още: Как войната в Украйна пренареди световния пазар на петрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com