Цената на петрола пада заради нова COVID вълна в Китай и високата инфлация

5118
Цената на петрола пада заради нова COVID вълна в Китай и високата инфлация
Снимка: iStock

Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като избухването на случаите на COVID-19 в Пекин потуши надеждите за бързо нарастване на търсенето на гориво в Китай.

Същевременно притесненията относно глобалната инфлация и бавния икономически растеж допълнително потиснаха пазара, предава Reuters.

Три причини защо цената на петрола ще остане висока

Цените на петрола се повишиха драстично и няма изгледи за значително облекчение за шофьорите и бизнеса в близкото бъдеще. Цената на су...

Фючърсите на суровия петрол сорт „Брент“ паднаха с 1,81 долара, или 1,48%, до 120,20 долара за барел рано сутринта. Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate пък достигна 118,81 долара за барел, отбелязвайки спад от 1,86 долара или 1,54%.

Цените паднаха, след като китайските служители предупредиха в неделя за „свирепото“ разпространение на COVID-19 в столицата и обявиха планове за провеждане на масови тестове в Пекин до сряда.

„Ситуацията в Китай създава значителен риск от спад в краткосрочен план, но повечето хора разглеждат постепенното нормализиране на китайското търсене като мощен положителен ефект за петрола. Това е въпреки опасенията за нов локдаун през следващите седмици, тъй като настоящото търсене далеч не отразява нормалните условия.“, казва в съобщение Стивън Инес от SPI Asset Management.

И двата глобални бенчмарка за петрол се повишиха с повече от 1% миналата седмица, след като данните показаха стабилно търсене в страната, най-голям потребител на петрол в света, САЩ.

Това се наблюдава се въпреки опасенията за инфлация и на основа на надеждите, че потреблението във втория по големина световен потребител Китай ще се възстанови след премахването на COVID мерките от 1 юни.

Европа ще намалява зависимостта си от Русия с петрол от Венецуела

Италианската петролна компания Eni SpA и испанската Repsol SA могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа следващия...

Опасенията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти след притеснителните данни за инфлацията в САЩ, публикувани в петък, също оставят отпечатък върху световните финансови пазари.

Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с по-големи темпове от очакваните 8,6% миналия месец. Това бе най-голямото увеличение на годишна база от декември 1981 г., показват официалните данни.

„Притесненията относно забавянето на икономическия растеж, което намалява глобалното потребление през следващите месеци, и постоянните ограничения в Китай, които влияят върху потреблението в страната в краткосрочен план, доминират в пазарните настроения.“, казва Вандана Хари, основател на компанията на анализ на петролния пазар Vanda Insights.

Производителите на петрол и рафинериите работят с всички сили, за да отговорят на пиковото лятно търсене. Същевременно търговците следят внимателно за евентуално въздействие от нестабилните настроения на трудовия пазар се в Либия, Норвегия и Южна Корея върху износа и потреблението на петрол.

За да увеличи доставките на Запад, Саудитска Арабия, най-големият износител в света, планира да отклони част от суровия петрол от Китай през юли, казват търговци.

Петролът поскъпна до над 120 долара, след като Саудитска Арабия вдигна цените

Цената на петрола скочи в понеделник, след като нефтът сорт „Брент“ се покачи до над 120 долара за барел. Това се случ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com