ЕС обмисля ембарго върху руския петрол, Джо Байдън се присъединява към дискусиите

7507
ЕС обмисля ембарго върху руския петрол, Джо Байдън се присъединява към дискусиите
Снимка: iStock/Guliver

Страните членки на Европейския съюз ще обмислят дали да наложат петролно ембарго на Русия заради атаката над Украйна по време на серия от срещи през тази седмица, включително с президента на САЩ Джо Байдън, посветени на бъдещите действия на Запада срещу политиката на Москва.

Опитвайки се да провокират изтеглянето на руските войски от Украйна, ЕС и западните съюзници, вече наложиха редица наказателни санкции, включително замразяване на активите на Централната банка на Русия.

Швейцария се присъедини към санкциите срещу Русия

Войната на Русия в Украйна е водена от "опустошителна лудост" и Швейцария е готова да плати цената за защитата на свободата и демокраци...

„Работим върху пети рунд санкции и много нови имена бяха предложени”, коментира високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност, тъй като дискусиите не са публични, предава Reuters.

Външните министри на страните от ЕС ще започнат дискусиите в понеделник, преди Джо Байдън да пристигне в Брюксел в четвъртък за срещи с 30-те членки на НАТО, ЕС и Г-7, включително Япония.

Кремъл засега не отстъпва от курса си в Украйна въпреки четирите рунда санкции, наложени от ЕС през последните три седмици, включително срещу 685 руски и беларуски лица и търговията и финансите на Русия.

Това означава, че ЕС ще трябва да взима тежко решение дали да санкционира руския износ на петрол, нещо, което САЩ вече сториха. Европа засега се въздържаше от подобен ход, тъй като за разлика от САЩ, има сериозна зависимост от руските газ и петрол.

Дипломати коментират, че Прибалтийските републики, включително Литва, натискат за налагането на ебарго като следваща логична стъпка, докато Германия предупреждава да не се действа прекалено бързи заради високите цени на енергията в Европа.

Путин: Санкциите бележат края на една епоха, цялата планета ще плати за амбициите на Запада

Санкциите, наложени на Русия от Запада заради войната в Украйна, бележат края на една епоха. Това обяви в реч преди правителственото за...

Русия напада Украйна на 24 февруари, като президентът Владимир Путин нарече действията „специална операция”, която по думите му има за цел демилитаризация на Украйна и прочистване на страната от опасни националисти.

Франция: "Без табута” при санкциите

Москва предупреди, че санкции на ЕС срещу руския петрол, може да провокира страната да затвори основен газопровод към Европа. ЕС разчита на Русия за 40% от газа си, като Германия е сред най-зависимите от големите икономики от ЕС.

Освен това Германия е най-големият купувач на руски суров петрол в ЕС.

България, която е почти напълно зависима от газови доставки от русата компания „Газпром”, заяви, че може да поиска изключение. Единствената петролна рафинерия в България се притежава от руската компания „Лукойл”, като осигурява над 60% от горивото използвано в страната, пише Reuters.

Всички санкции на ЕС изисква постигането на консенсус между страните членки. Франция, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, може да се окаже ключова във вземането на решението.

Украйна каза защо Газпром не може да спре доставките на газ дори и да иска

Руският газ ще продължи да върви към Европа през Украйна докато газопреносната мрежа на страната има възможност да функционира. Това по...

Президентът Еманюел Макрон посочва, че ако ситуацията в Украйна се влоши, където вече хиляди загубиха живота си, над 5 млн. души напуснаха домовете си, а някои градове са опустошени от обстрела, не трябва да има „тaбута” по отношение на санкциите.

„Тези санкции имат за цел да накарат президента Путин да направи нови изчисления”, посочват от френското президентство. „Сред нашите партньори и сред страните търгуващи с Русия, има някои, които са по-чувствителни по въпроса за петрола и газа. Въпреки това, президентът каза, че няма табу.”, добавят оттам.

Дипломати посочват, че нападение с химическите оръжия в Украйна или тежки бомбандировки на столицата Киев, могат да провокират налагането на енергийно ембарго.

Още: Как Европа може да намали зависимостта от руския газ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com