Финландия позволява на работниците да виждат заплатите на колегите си

6209
Финландия позволява на работниците да виждат заплатите на колегите си
Снимка: iStock

Финландското правителство планира нов закон, който да позволи на работниците да проверяват какви възнаграждения получават техните колеги, ако подозират, че са дискриминирани. Предложението е част от по-широка рамка, която цели да намали разликата в заплащането между мъжете и жените в страната, предава Reuters.

Законопроектът бе критикуван и от двата финландски синдиката, които настояват за още по-високо ниво на прозрачност, а най-голямата работодателска организация посочва, че предложението може да провокира конфликти на работното място.

Но парламентарната коалиция в страната, чиято политика минава за център-ляво, водена от премиера Сана Марин, не смята да се отказва от законопроекта.

В Германия: Държавните служители готвят стачка за заплати

Държавните служители в Германия се готвят да стачкуват заради спор за заплатите, съобщиха от профсъюза им във вторник, като протестът щ...

„Това, което е ключово за правителствената програма е елиминирането на неоправданите разлики в заплащането“, казва министърът по равенството Томас Бломквист. „Сега те ще бъдат разгледани по-стриктно“, добавя той.

Жените във Финландия печелят със 17.2% по-малко от мъжете през 2020 година, според проучването за равенство на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Проучването подрежда Финландия на 37-ма позиция, далеч зад Норвегия (8 място), Дания (9 място) и Швеция (12 място), въпреки, че темата за равенството се върти от десетилетия във финландския политически живот.

Доклад от 2018 година на финландския омбудсман по равенството сочи, че причините са сходни с тези в западноевропейските държави, а именно сегрегация на трудовия пазар под формата на професии, доминирани от мъже и такива доминирани от жени, практиката бащите да вземат по-кратко бащинство от жените (майчинство) и това, че жените не биват повишавани толкова често колкото мъжете.

Мерджа Маха, журналист, който се отдава на инвестициите и блогърството, публикува през 2019 година данни за доходите си в Twitter и Instagram за да окуражи дискусията относно прозрачността.

Заплатите растат с бързи темпове през идните години

Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през следващите няколко години, става ясно от есенната макроикономическа п...

"Имаше ситуации, в които разбрах, че мъж, който върши сходна работа като моята, е получавал по-високо заплащане“, казва Маха, която публикува своя облагаем доход за 2020 година, възлизащ на 48 522 евро.

Данъци

Финландските данъчни публикуваха през тази седмица облагаемия доход за 2020 година на всички граждани на Финландия. Традиционното събитие бива използвано от медиите в страната, които се ровят в доходите на богатите и известни личности.

Въпреки тази прозрачност, данните не показват цялата картинка. Данъчните са изчислили, че облагаемият доход е средно 75-80% по-нисък спрямо техния истински доход, поради приспадания и освободени от данъци дивиденти.

Панорамна снимка от "Сенатския площад" на Хелзинкската катедрала, Правителствения дворец и паменика на руския император Александър II в Хелзинки;     Снимка: iStock

Google може да намали заплатите на дистанционно работещите

Служителите на Google в САЩ, които решат да работят от вкъщи за постоянно, могат да получат намаление на заплатите. Технологичният гиг...

Конфедерацията на финландската индустрия (EK) напусна през миналия ноември парламентарната работна група, която подготвя закона за прозрачност, в знак на протест.

Според Катя Лепанен, правен съветник на EK, организацията иска да направи повече проучвания относно разликата в заплащането, като според тях споделянето на информация относно възнагражденията трябва да става на доброволен принцип.

"Въвеждането на задължение за публикуване на детайлна информация за заплатите може да доведе до любопитство и влошаване на работната атмосфера“, казва тя.

Работническите организации и омбудсмана по равенството обявиха, че има достатъчно проучвания по темата, като времето за действия вече е настъпило.

"Намаляването на разликата в заплащането изисква промяна в отношението и поради това е необходима промяна в закона, която да измени културата“, казва Катарина Мурто, директор в Akava, организация, която обединява работнически синдикати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com