Газът поевтиня с над 20% за ден, петролът започна отново да поскъпва

3040
Газът поевтиня с над 20% за ден, петролът започна отново да поскъпва
Снимка: iStock

Цената на природния газ уверено върви в низходяща посока през последните два дни, след като САЩ, Великобритания и Европейския съюз обявиха мерки за ограничаване на вноса на енергийни продукти от Русия. В същото време, цената на петрола изтри част от поскъпването си от вчера след сигнал от член на ОПЕК, че производството може да бъде увеличено, но от началото на деня отново предприе движение във възходяща посока. На фона на това, руската национална валута продължава да се движи по дъното, поддържайки ниската си цена спрямо щатския долар и другите основни валути.

Цените на природния газ на нидерландския газов хъб TTF достигат 148 евро на мегаватчас за доставка за април. Това е спад от 22% спрямо цената от вчера сутринта. За сравнение, в началото на вчерашната търговия цената възлизаше на 190 евро на мегаватчас. Газът започна да поевтинява още вчера, като в края на дена бе на цена от 155 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ намалява почти двойно спрямо пиковете от вторник, когато в началото на деня достигаше 311 евро за мегаватчас.

След новите санкции срещу Русия: Цената на петрола тръгна нагоре, газът поевтинява

Цената на петрола нарасна отново в резултат на влошаващия се конфликт между Русия и Украйна и забраната за внос на руски петрол и газ, ...

Цените за доставка за май възлизат на около 145 евро за мегаватчас към момента на подготвяне на материала, което е понижение от около 20% спрямо данните от преди ден, когато цената бе на ниво от 181 евро за мегаватчас. По време на ранната търговия във вторник пък цената бе скочила до близо 300 евро за мегаватчас.

Цената на газа на родния газов хъб „Балкан” също върви надолу, като намалява с 15% за ден до 324.57 лева за мегаватчас. Това е втори пореден ден на понижение, след като вчера също бе отчетен спад от 18% на дневна база. Във вторник природният газ бе скочил до 467.77 лева за мегаватчас.

Цената на петрола се смъкна спрямо вчерашните дневни върхове от над 130 долара за барел, но по време на ранната търговия отново започна да върви нагоре. Към момента на подготвяне на материала, суровият петрол тип „Брент” се търгува срещу 115.4 долара за барел, като поскъпва с близо 4%. Вчера сутринта „Брент” бе на ниво от 130.5 долара за барел, което представлява понижение от около 11% за ден.

Лекият суров петрол WTI се търгува на цена от 111.5 долара за барел, като поскъпва с 2.6%. Все пак цената остава под вчерашните върхове. Преди 24 часа WTI се търгуваше на цена от 125.8 долара за барел.

Руската рубла продължава да копае дъното, вече струва 1 стотинка

Сривът на руската национална валута продължава с пълна пара след икономическия шок, който преживява Русия в резултат на международните ...

Петролът поевтиня след вчерашните върхове в резултат на сигнал от Обединените Арабски Емирства, член на ОПЕК, че може да има увеличение в производството на петрол.

„Подкрепяме увеличаването на производството и ще насърчаваме ОПЕК да обмисли по-високи нива на производство“, каза посланик Юсуф Ал Отайба в изявление на посолството на ОАЕ във Вашингтон.

Руската рубла зaпочна леко да възстановява цената си, но като цяло се намира на същото дъно от вчера. Към момента на подготвяне на един щатски долар се търгува срещу 121 рубли или 0.0083 долара за рубла, сочат данните на Refinitiv. В един момент цената бе скочила до 147 рубли за долар, но претърпя лека корекция. Като цяло рублата демонстрира леко възстановяване спрямо основните валути, но засега то е в границите по 1%.

Още: Капитализъм по време на война: Цената на газа тръгна надолу

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com