Германия и Русия: Петролна война заради "Роснефт" или не точно?

10093
Германия и Русия: Петролна война заради "Роснефт" или не точно?
Снимка: Getty Images

Германското министерството на икономиката предприема стъпки за национализиране на компанията Rosneft Deutschland (RD), пише Handelsblatt. Дъщерното дружество на руската компания-майка "Роснефт" ще бъде принудително прехвърлено в собственост на трети страни.

Според информация от правителствени кръгове, руският концерн "Роснефт" официално е участвал в съответните изслушвания. Те предхождат последващата национализация и е официална процедура, която германското правителство иска да спази.

След изтичане на информация от правителствени кръгове стана известно, че решението все още не е взето напълно. Постоянното удължаване на периода на външен контрол обаче вече не е част от плановете на федералното правителство. По този начин федералното министерство възнамерява да сложи край на проточилото се състояние на несигурност.

Още: Германия се готви да национализира местния филиал на "Роснефт"

В момента компанията Rosneft Deutschland е изцяло собственост на "Роснефт". Но германското правителство прехвърли Rosneft Deutschland в доверително управление на Германската федерална мрежова агенция през септември 2022 г. Срокъте 6 месеца, след което трябва да бъде подновен. Следващото удължаване се очаква през март 2024 г. До този момент германското правителство възнамерява да изясни настоящата ситуация.

През последните месеци непрекъснато се дискутира дали Берлин ще предприеме толкова драстична стъпка - изземване на руски активи. Според информация от правителствени кръгове постоянното разширяване на режима на доверително управление не е ефективен бизнес модел и не устройва правителството в дългосрочен план. Това се обосновава с факта, че ръководството на страната е обвинявано в постепенното изземване на руската собственост. В тази връзка е по-целесъобразно да се намери прозрачно решение, пише журналистът Клаус Стратман за Handelsblatt.

Важността на "Роснефт" за Германия

СНИМКА: Getty Images

Според информация, получена от правителствени кръгове, процедурата по изслушване трябва да приключи на 10 март 2024 г. След това веднага може да се извърши отчуждаване. В противен случай, без допълнителни действия от страна на държавата, Rosneft Deutschland повече няма да може да изпълнява задълженията си за доставка на петролни продукти.

Rosneft Deutschland играе водеща роля на германския пазар на петролни продукти. Компанията е мажоритарен акционер в петролната рафинерия PCK Schwedt в Бранденбург, където "Роснефт" притежава 54,17% от акциите. Рафинерията Schwedt осигурява нуждите от мазут, керосин, бензин и дизелово гориво на голяма част от Източна Германия и Западна Полша. Преди това заводът PCK Schwedt беше снабдяван 100% с нефт от Русия.

Заради войната в Украйна Германия реши напълно да се откаже от руския тръбопроводен петрол. Сега PCK Schwedt се снабдява със суров петрол, който влиза в Schwedt през Рощок и полското пристанище Гданск.

"Роснефт" е не само най-големият акционер в рафинерията в Schwedt. Компанията също така притежава дялове в рафинериите MiRO в Карлсруе и Фобург (Бавария).

Още: Германия пое контрола върху филиалите на руската "Роснефт" в страната

"Зелен" министър прави конфискацията на руски активи "възможна"

В интервю за Handelsblatt, парламентарният държавен секретар в германското министерство на икономиката Михаел Келнер (от Зелената партия) заяви: "Рафинерията работи на пълен капацитет. От въвеждането на режима на доверително управление, рафинерията винаги е била снабдена с доставки на суровини, като по този начин се гарантира непрекъсната работа на завода и се запазват работните места." Той добави: "Продължаваме активно да обсъждаме с партньорите доставките на суров петрол за завода в Шведт. По-специално, говорим за преговори с компании от Полша и Казахстан."

Келнер отбеляза, че основните цели на ръководството на компанията остават да се гарантира стабилността на доставките на петролни продукти, осигурявайки надеждна и дългосрочна работа на Rosneft Deutschland и PCK Schwedt.

Според вътрешни хора от правителствените кръгове решението за експроприация е било внимателно координирано между офиса на федералния канцлер, германското министерство на икономиката и опазването на климата и министерството на финансите. През последните месеци имаше голям скептицизъм относно възможното изземване на руски активи.

Някои експерти изразиха опасения, че руската страна ще предприеме контрамерки. Те не изключват възможността активите на германски компании в Русия да бъдат конфискувани в отговор на неприятелски действия. Днес в германските правителствени кръгове има мнение, че не са изключени подобни стъпки от руското правителство. Въпреки това федералното правителство счита, че е по-важно да поеме контрола върху ключови елементи от критичната инфраструктура на Германия.

Още: Бившият премиер Герхард Шрьодер бяга от Роснефт, за да се измъкне от санкции

Руската собственост забавя инвестициите и иновациите

Германската нефтена и газова компания Wintershall Dea, която работи в Русия от много години, вече е на ръба на фалита. Германските компании разбират, че руската страна не се страхува да използва строги мерки. След дълго колебание Wintershall Dea обяви пълното си изтегляне от Русия в началото на 2023 г. Компанията обясни решението си с това, че сътрудничеството с руските партньори в контекста на продължаващите военни действия в Украйна е станало невъзможно. Според ръководството на Wintershall Dea съществуващите съвместни предприятия с руски компании са били "де факто икономически експроприирани". Компанията се позовава на руските разпоредби, за които се твърди, че са намалили със задна дата цената на газа, на която съвместните предприятия могат да го продават на групата "Газпром".

Много наблюдатели отдавна критикуват непрозрачната структура на собственост на рафинерията, която обезкуражава инвестициите и иновациите. Потенциалните инвеститори не са склонни да влагат средства, докато руската група "Роснефт" остава формален съсобственик на три петролни рафинерии. Бизнес партньорите и банките също намират руската структура на собственост за сложна. По този начин по-нататъшното модернизиране на трите петролни рафинерии с руско участие е под съмнение (Роснефт е акционер в три рафинерии: PCK - 54,17%, MiRO - 24%, Bayernoil - 28,57%).

Още: Германия мисли за нова сериозна мярка за защита на енергетиката от Русия

"Газпром" не успя да напусне Германия безболезнено

СНИМКА: iStock

Подобна ситуация принуди германското правителство да предприеме спешни действия срещу газовата компания Gazprom Germania. Първо, компанията беше прехвърлена под управлението на Федералната мрежова агенция на Германия, а след това нейните активи бяха експроприирани. Отчуждаването на имуществото на Gazprom Germania обаче е станало при различни обстоятелства.

В края на март 2022 г. руската компания-майка "Газпром" се опита тайно да се отърве от дела си в германското дъщерно дружество и да го прехвърли на две напълно непознати руски компании. Новите собственици бяха инструктирани да ликвидират Gazprom Germania и незабавно да прекратят дейността на компанията. Ако руснаците бяха успели да направят това, последствията можеха да бъдат катастрофални. Според експерти подобно развитие може да доведе до мащабни прекъсвания на доставките на газ и електричество в Германия.

"Газпром" обаче направи грешка, когато се опита да прехвърли акциите си на нови собственици: компанията не уведоми за промяната на собствеността, макар в съответствие с разпоредбите на законите за външна търговия, тя е задължена да го направи. В резултат на това възникнаха всички основания за провеждане на процедурата по отчуждаване на имущество, преобразувайки го от руско в германско.

Вярно е, че могат да възникнат нови трудности в случай на отчуждаване на активите на компанията Rosneft Deutschland и преминаване към доставки от Казахстан. Това се дължи на факта, че казахстанците зависят от използването на руския петролопровод за снабдяване на рафинерията в Швед, а Русия може да попречи на транзита на петрол. В същото време Кремъл печели от плащанията за транзита на петрол.

Не е тайна, че Русия и Казахстан си помагат взаимно: експерти от бранша твърдят, че Казахстан не доставя своя петрол директно на Германия. Най-вероятно руският петрол се доставя на Запад, за да се намалят логистичните разходи. Обратно, Казахстан изпраща на азиатските пазари петрол, етикетиран като руски. Такива измами са широко разпространени в тази индустрия. Тези слухове на петролния пазар обаче не са официално потвърдени.

Ситуацията може да се подобри чрез отчуждаване на активи с очакване на доставки от Полша. Варшава никога не е крила, че ще позволи да се транспортира петрол от Гданск до PCK Schwedt само при условие, че руската компания "Роснефт" загуби дела си в германската рафинерия. Благодарение на експроприацията на руски активи, поляците трябва да променят позицията си по този въпрос. Възможностите за снабдяване на рафинерията в град Шведт (Бранденбург) с полски суровини след отчуждаване ще се разширят.

Още: Русия обяви сделка за увеличаване на доставките на петрол за Индия

Авторът Клаус Стратман е кореспондент на Handelsblatt в Берлин, специализиран в политиката за енергийна сигурност. Притежава диплома по право и се е обучавал в банковия сектор.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com