Германия планира да национализира част от "Северен поток 2", но се страхува от ответни руски мерки

14575
Германия планира да национализира част от "Северен поток 2", но се страхува от ответни руски мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на икономиката на Германия обмисля да национализира частта от „Северен поток 2“, която се намира на територията на страната. Плановете са този сектор от газопроводната система да бъде превърнат във връзка с терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, съобщава Der Spiegel.

В материала на медията не се посочват никакви източници. От руска страна коментират само, че въпросът е изцяло в експертизата на адвокатите, ако Берлин предприеме подобна стъпка.

"Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна и Източна Германия. Експертите обаче се опасяват, че разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения. 

Германският президент призна, че е сбъркал в подкрепата си за "Северен поток"

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер за пръв път призна, че е било грешка огромната подкрепата на страната му за проекта "Север...

Има и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител. 

„Северен поток 2“ е 1234-километров газопровод от Русия до Германия, минаващ през Балтийско море и заобикалящ Украйна. Той е финансиран от "Газпром" и няколко европейски енергийни компании. Работата по изграждането му започна през 2011 г. с цел удвояване на годишния капацитет до 110 млрд. куб м. Строежът му завърши през есента на 2021 г., но все още не е пуснат в експлоатация.

Планирането и строителството на газопровода бе затънало в политически спорове заради опасения, че Русия ще го използва за геополитическо предимство спрямо Европа и Украйна. След дълго колебание германският канцлер Олаф Шолц обяви, че „Северен поток 2“ няма да заработи - като наказателна мярка срещу руската агресия в Украйна.

Операторът на "Северен поток 2" обмисля да обяви фалит

Операторът на проекта "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, обмисля да обяви фалит поради наложените му санкции. Според източници на к...

Потоците на природен газ от Русия към Германия намаляват вече в продължение на няколко седмици. Берлин, който е наясно с риска от недостига на енергия, търси места за аварийно разтоварване на втечнения природен газ, закупен на световния спот пазар. Германия е наела четири специализирани кораба, които да регазифицират втечнен природен газ в морето и да го подават към наземни тръбопроводни системи. Евентуално разтоварване в Балтийско море ще допълни тези във Вилхелмсхафен и Брунсбютел (в Северно море) и ще разшири капацитета.

Източна и Южна Германия са особено зависими от руския газ по тръбопроводите и ще се възползват от диверсификацията, пише още Der Spiegel. От тази гледна точка, тръбопроводите, по които щеше да се пренася газ от "Северен поток 2", биха могли да се използват, но с нова цел.

Германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Москва, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура на „Северен поток 2“ за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор. 

По време на изложението SPIEF-2022 в Санкт Петербург (15-18 юни) главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com