Инфлация: Седем причини защо разходите за живот вървят нагоре навсякъде по света

7650
Инфлация: Седем причини защо разходите за живот вървят нагоре навсякъде по света
Снимка: iStock

От пазаруването на хранителни стоки до отоплението на домовете ни – разходите за живот нарастват с бъза скорост, като това не се случва само у нас, но и на повечето места по света.

Глобалната инфлация понастоящем се намира на най-високото си ниво от 2008 година, предава BBC. Годишната инфлация в България също се намира на най-високото си ниво от 13 години насам, движейки се редом с глобалните процеси.

1. Покачващи се цени на енергията и петрола

 

Цените на петрола паднаха в началото на пандемията, но оттогава насам търсенето се изстреля рязко нагоре, като през тази седмица цената на петрола скочи до 7-годишен връх.

Цените на бензина скачат навсякъде, като България не прави изключение.

Цената на газа също върви нагоре. Комбинацията от това вдига сметките за отопление на домакинствата по света. Силно търсене от Азия допринася за вдигането на цените, като принос има и студената зима в Европа през миналата година, която провокира изчерпване на газовите резерви.

2. Недостиг на стоки

 

Цените на много потребителски стоки нараснаха по време на пандемията. Потребителите бяха принудени да седят по домовете си, като не можеха да ходят по ресторанти или на почивки.

Производителите на места като Азия, много от които спряха операции заради рестрикциите, наложени в резултат на пандемията, не успяват да отговорят на силното търсене оттогава насам.

Инфлация: От 13 години насам не е било толкова скъпо

Това провокира недостиг на материали като пластмаса, стомана и бетон, което на свой ред вдигна цените.

Цената на дървесината например е с 80% над обичайните си цени във Великобритания, а в САЩ увеличението е дори по-високо – над два пъти.

В САЩ големи търговци като Nike и Costco повишиха цените заради скок в разходите по веригата за доставка. Недостиг се отчита в производството на микрочипове, които са основен компонент в автомобилното производство, компютрите и други стоки за домакинствата.

3. Разходи за доставка

 

Световните компании за доставка, които транспортират стоки по света, се оказаха затрупани от поръчки заради силното търсене след пандемията. Това означава, че търговците трябва да плащат повече за да заредят тези стоки по магазините си. В резултат, покачването на разходите бе прехвърлено към потребителите под формата на по-високи крайни цени на стоките.

Изпращането на 40-футов контейнер от Азия до Европа понастоящем струва 17 000 долара – повече от 10 пъти спрямо цената от преди година, която възлизаше на едва 1 500 долара.

Таксите за въздушен превоз също скочиха, а ситуацията стана още по-неприятна заради недостига на шофьори на камиони в Европа.

Транспортният хаос изглежда започна да се оправя през декември, но новият щам на коронавируса Омикрон и евентуалната поява на нови варианти на вируса в бъдеще могат да върнат ситуацията в изходна позиция.

4. Растящи заплати

 

Много хора по света напуснаха работа или бяха съкратени по време на пандемията. В САЩ само през месец април над 4 млн. души напуснаха работа, сочи официалната статистика. Това е най-високият скок в историята на страната.

В резултат на това, компаниите имат проблеми да намерят работници като шофьори, готвачи, ресторантски работници и прочее.

Проучване сред 50 големи търговци в САЩ на компанията Korn Ferry разкрива, че 94% от бизнесите имат проблеми в намирането на служители.

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Това кара фирмите да увеличават заплатите за да направят работните позиции по-привлекателни. McDonald’s и Amazon започнаха да предлагат парични бонуси за назначаване, вариращи от 200 до 1000 долара.

Допълнителните разходи за възнаграждения на бизнеса отново биват прехвърлени към крайните потребители. Така например, глобалният моден бранд Next посочи като една от причините за скока в цените, увеличаването на разходите за заплати.

5. Въздействие на климата

 

Екстремните метеорологични условия в много части на света допринесоха за инфлацията. Световните доставчици на петрол бяха ударени от ураганите „Айда” и „Никълъс”, които преминаха през Мексиканския залив и нанесоха щети на щатската петролна инфраструктура.

Недостигът на полупроводникови чипове само бе влошен след като зимна буря затвори основни заводи в Тексас през миналата година.

Цената на кафето също скочи рязко след като Бразилия, която е най-голямата производителка в света, отчете слаба реколта заради най-тежката суша от почти век насам.

6. Търговски бариери

 

Поскъпването на вноса заради знакови геополитически решения също допринася за по-високите цени. Новите търговски правила, наложени след Брекзит, намалиха вноса на стоки от Европейския съюз във Великобритания с ¼ през първото полугодие на 2021 година. Освен това таксите за роуминг отново станаха налични за британците, посещаващи Европа.

Отделно от това, САЩ наложи мита за внос на китайски стоки, които бяха прехвърлени както обикновено на крайните потребители под формата на по-високи цени. Китайският телеком гигант Huawei посочи през миналата година, че щатските санкции, наложени на компанията през 2019 година, засягат както американските потребители, така и тези по света.

7. Краят на икономическата подкрепа

 

Правителствата по света започнаха да премахват икономическите мерки, въведени в подкрепа на бизнеса заради последиците от пандемията.

Публичните разходи и тегленето на дълг отчетоха увеличение по света по време на пандемията. Това доведе до увеличаване на данъците на някои места, докато заплатите не бяха пипани. Много развити икономики приложиха политики за подкрепа на работниците и хората с най-ниски доходи. Някои икономисти посочват, че тези политики също могат да вдигнат инфлацията на фона на поетапното им преустановяване.

Още: За първи път от десетилетие: Близо 900 000 българи загубиха покупателна способност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com