Италия увеличава вноса на руски петрол, въпреки че подкрепя ембаргото на ЕС

5323
Италия увеличава вноса на руски петрол, въпреки че подкрепя ембаргото на ЕС
Снимка: iStock

Италия е увеличила вноса си на руски суров петрол въпреки усилията на ЕС да наложи постепенно общо ембарго върху доставките от Русия.

По данни на компанията Kpler, предоставяща данни за суровините - този месец Москва е изнасяла за Италия около 450 000 барела суров петрол на ден, което е повече от четири пъти над цифрата за февруари и най-много от 2013 г. насам. В резултат на това Италия е на път да изпревари Нидерландия като най-големия център за внос на руски суров петрол по море в ЕС. Две трети от този износ са предназначени за Аугуста - пристанище в Сицилия, разположено близо до контролираната от Русия рафинерия ISAB.

Марио Драги: Ставаме независими от руския газ през втората половина на 2024 г.

Италианският премиер Марио Драги заяви, че страната му може да стане независима от руския газ до втората половина на 2024 г., което е п...

Тази рафинерия е собственост на базираната в Москва „Лукойл“ и се използва за осигуряване на различни доставки по целия свят благодарение на кредитни линии от европейски банки. Въпреки че "Лукойл" не е подложена на санкции, кредиторите са спрели да предоставят финансиране, след като ЕС наложи наказателни мерки на Москва заради войната в Украйна. Така рафинерията беше принудена да разчита единствено на доставки от компанията майка, твърдят правителствени служители и банкери пред Financial Times.

"Това е парадоксално. ЕС искаше да санкционира вноса на руска енергия, но тук той всъщност беше стимулиран от санкциите", казва Алесандро Триполи, генерален секретар на профсъюза FEMCA CISL за провинциите Сиракуза и Рагуза в Сицилия.

"Преди санкциите само 30% от суровия петрол на ISAB беше руски, а сега е 100 %, защото италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, така че „Лукойл“ стана единственият ѝ доставчик“, обяснява той.

ISAB преработва до 22% от суровия петрол на Италия и изнася за десетки държави. Основана през 1972 г., рафинерията е придобита през 2008 г. от Litasco, базирано в Швейцария дружество, контролирано от „Лукойл“.

Износът на руски суров петрол се е увеличил и за пристанището в Триест, близо до границата на Италия със Словения. Пристанището е свързано чрез тръбопровода „Transalpine“ с две рафинерии в Германия, които са частична собственост на "Роснефт".

Италиански прочит: Италия, както Франция, е склонна на отстъпки пред Путин за Украйна

Италианският премиер Марио Драги призова за разрешаване на украинската криза чрез преговори, пише изданието Nicola Porro. То е създаден...

Скокът в доставките на петрол идва в момент, в който италианският министър-председател Марио Драги определи като приоритет намаляването на зависимостта на страната от руския газ в рамките на нова голяма промяна във външната политика. Той иска ЕС да въведе ембарго върху вноса на руски петрол, но Унгария засега е единствената страна членка, която не е съгласна и блокира предложението на съюза.

ISAB е един от най-големите работодатели в района на Сицилия, а работническите синдикати и местните политици предупреждават, че руското петролно ембарго ще доведе до незабавно спиране на рафинерията и ще нанесе сериозни щети на местната икономика. Тя включва и други големи нефтохимически заводи и много по-малки компании, които са част от техните вериги за доставки.

"Ако ембаргото на ЕС влезе в сила, те вече няма да имат суров петрол за рафиниране и ще бъдат принудени да затворят", казва Симоне Талиапиетра - старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. "В този случай, предвид последиците за енергийната сигурност и работните места, може да се наложи правителствата временно да национализират тези активи“.

Официални лица от Рим заявяват, че правителството иска да избегне затварянето на рафинерията и проучва какви са „реалните възможности съгласно вътрешното и международното право“. Служители на Министерството на икономиката казват, че национализацията засега не е на дневен ред.

По-голямата част от петрола влиза в Европа по море с танкери, но доставките на суров петрол идват и по тръбопровода "Дружба" от централна Русия до рафинериите в Полша, Германия, Словакия, Чехия и Унгария.

"Лукойл Нефтохим" предупреди, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол - зависи с какво ще бъде сменен

Проектирането, поръчката и изработването на съответното оборудване, строителство на инсталации, които да преработват само тежки и висок...

По данни на OilX - група за енергийни анализи - потокът по тръбопровода "Дружба" към Германия от май досега е под 300 000 барела дневно, но износът по море към Германия е спаднал до нула. Това означава, че Италия е на път да се превърне в най-големия вносител на руски суров петрол на континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com