Японски поглед: САЩ тръгна в икономиката си по съветски модел, за да опази господството си

9466
Японски поглед: САЩ тръгна в икономиката си по съветски модел, за да опази господството си
Снимка: iStock

Нека погледнем реалното състояние на нещата в Америка. Делът на електрическите превозни средства в САЩ нараства бързо. Те представляват около 7% (225 000 автомобила) от продажбите на нови автомобили в САЩ между януари и март 2023 г. При закупуване на електромобил американецът има право на федерална субсидия до 7500 долара, за да помогне за популяризирането им. Това обаче не важи за автомобили на японски, европейски и корейски производители. Субсидията може да се получи само за закупуване на електрически превозни средства от американските компании Ford, General Motors, Stellantis и Tesla.

Това е откровена протекционистка политика спрямо родните фирми, в която няма нито свободна конкуренция, нито пазарни принципи - такова е заключението на анализ, публикуван в едно от популярните японски издания*.

Освен това през октомври 2022 г. администрацията на американския президент Джо Байдън обяви 2,8 милиарда долара субсидии за разширяване на вътрешното производство на батерии, използвани в електрическите превозни средства. Целта е да се ускори отдалечаването от Китай чрез създаване на система, която позволява на американските компании да добиват редкоземни елементи, необходими за производството на батерии.

Междувременно китайските гиганти за батерии CATL и Gotion изградиха заводи в Мичиган с федерални субсидии за Ford. Въпреки че те биха могли да бъдат експроприирани от правителството на САЩ в случай на война между САЩ и Китай, все още не е настъпило пълно икономическо разделяне.

Същността на американския вариант на китайската планова икономика

Американските частни технологии продължават да превъзхождат Китай в областта на изкуствения интелект (AI), с изключение на определени области като лицевото разпознаване. Търговският успех на ChatGPT е доказателство за това. Следователно основните инвестиции са насочени не към частния сектор, а към военния AI.

Анализ: Златната треска ври и кипи заради вируса на глобалната промяна - докога?

Периодите на инфлация често са допринасяли за популярността на златото. Но този път централните банки го купуват от страх за геополитич...

Американската национална научна фондация инвестира 220 милиона долара за откриването на 11 нови изследователски центъра за AI. Въпреки че това е пренебрежимо малко в сравнение със субсидиите на федералното правителство за други напреднали технологии като полупроводници и електрически превозни средства, Министерството на отбраната на САЩ поиска от Конгреса 18 милиарда долара за изследвания и разработки на AI за фискалната 2024 година. Пентагонът призовава за автоматизирани оръжия в отговор на нарастващото геополитическо напрежение, включително тези, свързани със заплахите от Китай и Русия.

Както видяхме, федералното правителство подкрепя частния сектор в авангардни области като полупроводници, електрически превозни средства и батерии, до голяма степен чрез политики за субсидиране в AI, в който американските частни компании са водещи в света. То започна да отделя значителни бюджети и за военните проекти, които могат да бъдат превърнати в граждански. Американските власти прилагат квазипланирана икономика по модела на съветския петгодишен план (плановата икономика), японския Oyakata Hinomaru и китайския производствен план 2025.

Страхувайте се от данайците, които носят дарове

Въпреки разликите в мисленето между бившата републиканска администрация на Тръмп, която се стремеше да раздели и намали икономическите връзки с Китай, и администрацията на демократа Байдън, която има за цел да спечели конкуренцията в развитието на икономическите отношения, демократите и републиканците са съгласни, че американският частен сектор не може независимо да се конкурира с китайската индустриална политика.

Тръмп също така се радва на подкрепата на Републиканската партия, а много нови фабрики за полупроводници, електрически превозни средства и батерии са съсредоточени в контролираните от републиканците щати. Това напомня на японската ориентирана към печалбите политика в ерата на Ояката-Хиномару, но могат ли САЩ да успеят в това начинание?

САЩ и Европа: Ще заживее ли по-малкият брат живот извън сянката на по-големия?

Когато френският президент Еманюел Макрон се завърна от Пекин през април, той предизвика реакции, като заяви, че Европа и Съединените щ...

Клопките на публичната администрация

Според статия, публикувана през ноември 2021 г. от Гари Хуфбауер, старши сътрудник в Института за световна икономика Питърсън, много стъпки в американската индустриална политика през последните 50 години са завършили с пълен провал. Само няколко от тях са оценени с А, което означава успех, а ограниченията върху вноса на полупроводници от Япония и други страни са от С до D. Това означава, че са се оказали неефективни.

От особен интерес е случаят с Foxconn, тайванска компания, която се разшири в Уисконсин при администрацията на Тръмп. Той създаде 13 000 работни места и обща инвестиция от 10 милиарда долара в производството на големи телевизионни панели, с безвъзмездна помощ от 80 милиона долара от правителството на щата. Първоначално нямаше конкретни планове за изграждането на завода. Днес там работят едва 768 души и компанията вероятно ще трябва да напусне пазара. Общата инвестиция е само 77,4 милиона долара. Институтът за световна икономика Peterson оцени проекта от B до D, което по същество означава, че не е ефективен.

В крайна сметка САЩ може да бъдат доминирани от компании-зомбита, които са загубили конкурентоспособност поради липса на субсидии.

Японските интелектуалци отбелязват това веднага след поражението във войната През септември 1946 г., година след поражението на Япония от Съединените щати във войната в Тихия океан, е публикувана брошура, озаглавена „Основни проблеми при възстановяването на японската икономика“. Тя е съставена след дълга дискусия от водещи японски икономисти, държавни служители и бизнесмени. Отбелязва се, че в следвоенния период икономиките на различни страни като цяло ще бъдат погълнати от световната икономика и че вместо автономни блокове ще се появят глобални организации. Брошурата прогнозира, че човечеството се движи от ера на сляпа икономика към период, когато хората съзнателно ще се опитват да контролират икономическите явления.

МВФ леко повиши прогнозата за икономическия растеж на САЩ през 2023 г.

Международният валутен фонд леко повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ през 2023 г., като същевременно отбеляза, че забав...

Тази теза е отличен аргумент в полза на свободната и отворена международна икономическа система от следвоенния период, създадена и поддържана под ръководството на Съединените щати. Сега обаче, с възхода на Китай, Америка, основният стълб на свободната търговия, клони към контрола и блоковете. Новата "желязна завеса" на разделението между САЩ и Китай обаче я спусна Западът, а не Изтокът, и тази "завеса" започва да блокира свободния поток и търговията на технологични продукти, услуги и персонал.

В известен смисъл това е поражение на западните ценности.

ОЩЕ: Байдън подписа реформата за климатичните промени и борбата с инфлацията

* Автор: Таро Ивата, за Shūkan Gendai

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com