Как Ердоган прави заможните турци още по-богати?

3673
Как Ердоган прави заможните турци още по-богати?
Снимка: Getty Images/Guliver

Войната на турския президент Реджеп Ердоган срещу високите лихви може да провокира още по-голямо неравенство в процъфтяващия финансов сектор в страната, което в крайна сметка да удари привържениците му от работническата класа.

Докато правителствата по света се опитват да ограничат покачването на цените, настъпило в резултат на възстановяването на световната финансова система от пандемията, политиката на Ердоган, която залага на понижаване на лихвите, цели засилване на просперитета и заздравяване на позициите на лидера на страната преди предстоящите избори през 2023 година, пише Bloomberg.

Девалвацията на турската лира и ниските лихви вече помогнаха на редица предприемачи в страната да увеличат състоянието си, докато в същото време редовите граждани биват удряни от високата инфлация и поскъпващите наеми. Така инфлационната тежест бива понасяна именно от работническата класа в Турция, която се води основен електорат на Ердоган.

Краткосрочният прогрес, който идва с ниската цена на финансиране, може да има доста по-дългосрочни ефекти върху социалните аспекти на живота в Турция.

Ниските лихви помагат на заможните турци лесно да придобиват имоти в Истанбул с цел ограничаване на рисковете свързани с поевтиняването на националната валута.

Това от своя страна вдига цените на жилищата, което поставя населението в неизгодна позиция.

Несигурността около имотите повдига сериозни социални въпроси. Разходите за настаняване в Турция скачат с 13.2% през третото тримесечие на тази година, което е най-високият ръст в Европа, сочи доклад на KPMG.

Ердоган се проваля в икономиката, смятат почти две трети от турците

Почти 2/3 от турските гласоподаватели смятат, че правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се справя зле с икономиката, сочи пр...

Бедността в страната достига най-високото си ниво от близо десетилетие, след като COVID-19 пандемията изтласка над 1.6 млн. души под линията на бедността, която възлиза на 5.5 долара дневно на човек, тъй като възнагражденията в страната не растат със скоростта на повишението в цените.

Според икономисти, политиката на Ердоган, която цели бърз просперитет преди изборите през 2023 година, всъщност рискува да разкрие проблеми, които биха били пречка пред преизбирането му.

Турската лира, която поевтиня с 20% спрямо щатския долар през 2020 година, върви уверено към девето поредно годишно поевтиняване през тази година. Лирата остава начело в непрестижната класация за най-поевтиняваща валута сред развиващите се икономики през 2021 година, след като централната банка на Турция стартира политика по понижаване на лихвите през септември.

Потребителската инфлация отчита ръст за пети пореден месец през октомври, доближавайки 20%, което се случва на фона на скок в цените на енергийните продукти и поевтиняване на лирата.

При все всичко това, гуверньорът на Централната банка на Турция даде сигнали, че предстоят допълнителни понижение на лихвите – нещо, което съвпада с вижданията на Ердоган, че прекалено високите лихви могат да разпалят инфлацията.

Анализ: Ердоган спечели от кризата с посланиците

В крайна сметка (не без помощта на турската опозиция), Ердоган излезе победител в скандала с посланиците на 10 западни страни. Миналия...

Така или иначе, политиката н Ердоган носи ползи на някои сектори в страната.

Производителите и износителите трупат печалби, тъй като поевтиняването на лирата рязко намали цените на труда и направи турските стоки изключително агресивни в чужбина, докато по-евтините заеми позволиха на корпорациите бързо да увеличат производството.

Докато брутният вътрешен продукт на Турция нараства със средно 8.9% през 2021 година, финансовата система записва по-бърз растеж спрямо останалите сектори на икономиката.

Износът се очаква да премине границата от 200 млрд. долара за първи път в историята през тази година.

Всичко това се случва за сметка на служителите, тъй като неравномерното разпределение на приходите засилва неравенството в страната. Това се усеща най-вече при младите хора, тъй като младежката безработица в Турция надхвърля 20%.

Ердоган стартира ислямски финансов център от 2022 г.

В Истанбул стартира финансов център от началото на 2022 г., с който Турция се стреми да се превърне в център за ислямски финанси, заяви...

"Прогресът бутан чрез кредитен бум е проблемен. Така прегрява финансовата система, подхранва инфлацията и оказва натиск върху чуждестранните валути, като не успява да привлече висококачествени източници, които могат да бъдат необходими за повишаване на благосъстоянието“, казва Гюлдем Атабай, икономист от базираната в Истанбул компания World Supply Companions.

"Влошаването при разпределението на приходите и опасното управление може да имат политическа цена", добавя той.

Това е заплаха, която Ердоган също осъзнава. Той започна пътя си в политиката през деветдесетте години на миналия век като кмет на Истанбул, където затвърди популярността си сред работническата класа благодарение на инфраструктурни инвестиции и социални програми.

С Ердоган начело, финансовата система навлезе в десетилетие на почти непрекъснат растеж през 2009 г., което преобразува Турция в сериозен пазар, разполагащ с производствена мощ.

Последните няколко години обаче бяха доста турболентни за Турция. Пандемията дойде след рецесия през 2019 година. Така популярността на Ердоган е на исторически ниски нива, твърдят социолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com