Как Мъск увеличи дела си в Tesla, въпреки продажбата на 10 млн. акции?

3474
Как Мъск увеличи дела си в Tesla, въпреки продажбата на 10 млн. акции?
Снимка: Getty Images

Милиардерът Илон Мъск продаде голямо количество от своите акции в Tesla през последните няколко седмици. Въпреки това, делът му в компанията не само не намалява, а даже напротив – Мъск вече има по-висок дял в производителя на електрически коли, въпреки продажбата.

И по-конкретно – милиардерът е увеличил дела си в Tesla с 564 000 броя акции, спрямо притежанията му преди да започне да разпродава книжа.

Анализ на документите, подавани пред регулатора в САЩ, показва, че Илон Мъск не смята да намалява дела си в Tesla, въпреки обещанието да стори това, което даде след анкета в социалната мрежа Twitter, пише CNN. Изпълнителният директор на компанията заяви пред последователите си в платформата, че ще продаде 10% от своя дял в бизнеса. Засега той е продал 10.1 млн. броя акции, като до достигане до заветната цел от 10% му остават още 7 млн. броя акции.

Мъск увеличава дела си в Tesla защото в същото време, в което продава книжа, той активира опциите си за придобиване на дялове в компанията. Мъск има право да придобие акции на Tesla на цена от едва 6.24 долара за брой, което е под 1% от настоящата пазарна стойност на книжата на Tesla. Така или иначе, Мъск щеше да се възползва от предоставените му опции за закупуване на акции, тъй като правото върху тези опции изтича през август 2022 година, ако предприемачът не ги активира.

Възнаграждението на Мъск в Tesla не представлява пари в брой, а именно правото за закупуване на акции. Опциите за закупуване на книжа се отключват при постигането на определи финансови резултати на ръководената от него компания. А по всичко личи, че Мъск ще бъде награден с дори повече опции за закупуване на акции, тъй като Tesla се представя повече от успешно. Илон Мъск стана най-богатият човек в света именно заради дела си в Tesla.

Така Мъск продава акции на компанията на висока цена, като ги замества в собственото си портфолио с книжа, придобити на символични цени, благодарение на опциите си за закупуване на дялове в Tesla.

Данъчи, а не Twitter

Независимо дали Мъск се възползва от опциите си за закупуване на акции, милиардерът е обект на високи данъци върху доходите, тъй като получава опциите като основна форма на възнаграждение.

Той дължи около 5 млрд. долара под формата на федерален данък върху доходите върху новите акции, които е закупил от 8 ноември насам. Предприемачът навярно дължи и данъци пред щатската администрация. Мъск продава акции за да покрие конкретно този данъчен удар, показват документите.

Илон Мъск планира да упражни правото си върху още опции за закупуване на акции, чиито срок изтича през следващата година. Тези опции за закупуване важат за 12.2 млн. акции на Tesla, който все още не са активирани.

Ако практиката в миналото е показателно за това, което предстои, Мъск би следвало да продаде около 5.3 млн. броя от новите акции за да покрие данъчните си задължения, като това ще увеличи дела му в Tesla с близо 7 млн. акции, които ще му останат след операцията.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск получава възнаграждението си под формата на опции за закупуване на акции. Тази формула го направи най-богатият човек в света; 

Мъск дава 6 млрд. долара за битката със световния глад, но при едно условие

Личното състояние на Илон Мъск надхвърля 300 млрд. долара, като милиардерът е готов да започне да харчи средства за благотворителност. ...

Снимка: Getty Images

Мъск обикновено запазва повечето акции, придобити по този начин, за разлика от други изпълнителни директори, които често продават книжата, придобити чрез опциите за закупуване.

Веднъж когато приключи с тези опции за закупуване, Мъск ще има 22.9 млн. книжа по-малко от преди стартирането на процеса. Но милиардерът има други опции за закупуване на 50.7 млн. броя акции, макар и на по-висока цена от настоящата. Мъск обаче едва ли ще прибегне скоро до тях, тъй като до януари 2028 година нито една опция за закупуване на книжа няма да бъде с изтекъл срок.

Още опции

Броят на опциите за закупуване на акции навярно ще расте значително през идните години. Договорената компенсация на Мъск предвижда отключване на 12 отделни блока с опции, които се активират при достигането на определени финансови и пазарни цели. При пазарна оценка на Tesla от 1 трилион долара, заложената цел за пазарна цена е почти достигната, така, че става дума единствено за достигане на заложени цели по отношение на приходи и печалба.

Tesla вече даде да се разбере, че три допълнителни блока с 8.4 млн. опции всеки ще потеглят към Мъск съвсем скоро. Това прави 25.3 млн. нови опции.

Tesla премина оценка от 1 трилион долара, правейки Мъск още по-богат

Поскъпването на акциите на Tesla изстреля пазарната капитализация на компанията за електрически коли над психологическата граница от 1 ...

В документите на компанията се посочва, че е "вероятно" необходимите финансови цели скоро да бъдат постигнати.

Според анализатори, Мъск ще се квалифицира за един блок от нови 8.4 млн. опции след публикуването на финансовите резултатите за четвъртото тримесечие, както и за два нови блока след резултатите за първото тримесечие на 2022 година.

Илон Мъск продаде блок от 5.4 млн. акции на Tesla в рамките на три дни след анкетата в Twitter.

Голяма част от тези книжа, навярно са акции, които Мъск държи още от първичното публично предлагане, реализирано пред 2010 година.

Така получените 5.8 млрд. долара от тази продажба навярно ще бъдат таксувани като дългосрочни капиталови печалби, където се прилага ставка под 20%, а не високия данък, който би платил при активирането на опциите за закупуване на акции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com