Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?

3671
Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?
Снимка: Getty Images

През последните години, когато дадена компания обяви, че предприема сплит (разделяне) на акциите, Уолстрийт моментално се разтърсва. Когато Tesla разкри подобни планове през 2020 г., цената на акциите й веднага се повиши, поскъпвайки с 66% през следващите 12 месеца.

Тъй като притесненията относно политиката на Федералния резерв, инфлацията и икономиката понастоящем измъчват инвеститорите, този път старият трик може и да не проработи, пише CNN.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Tesla обяви в петък, че ще поиска от инвеститорите да предприемат сплит на акциите 3 към 1 по време на годишната среща на акционерите на компанията през август. 

Акциите на компанията се понижиха с повече от 30%, откакто компанията за първи път подхвана темата сплит в края на март.

Когато говорим за сплит на акциите, например 5 към 1, акционер, който притежава една акция на цена от 100 долара, ще осъмне с пет броя акции на стойност 20 долара всяка. Разделянето 3 към 1 пък означава, че три акции ще се оценяват на стойност 33,33 долара всяка.

Това може да не звучи като нещо съществено, но все пак в миналото е помагало за стимулиране на търсенето, тъй като прави акциите по-достъпни за ежедневните инвеститори.

Това също така прави по-вероятно компаниите да бъдат включени в индекса Dow Jones Industrial Average, който има тенденция да включва по-евтини акции. Apple обяви сплит на акции 7 към 1 през 2014 г. и се присъедини към Dow през 2015 година.

Илон Мъск иска служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят“ другаде

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, е казал на служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят...

В настоящата пазарна среда е трудно някой да се развълнува от Tesla или друга от бързоразвиващите се компании. Разделянето на акциите на Amazon 20 към 1 влезе в сила миналия понеделник. Акциите на компанията са паднали с 25% от началото на годината.

Alphabet, която притежава Google, ще направи сплит на акциите си 20 към 1 през юли, като плановете идват след поевтиняване на книжата на компанията с 23% през тази година.

Всички тези три компании претърпяха поражение в петък, след като правителствените данни показаха, че потребителските цени в САЩ се покачват с най -бързия темп от 40 години. Индексът на потребителските цени скочи с 8,6% за периода май 2021 г. – май 2022 година.

Това сложи край на най-лошата седмица за индекса S&P 500 от януари насам. Притеснението е, че по-високата инфлация ще накара Федералния резерв да бъде по-агресивен при повишаването на лихвените проценти.

Когато лихвените проценти се покачват, това вреди на акции като тези на Tesla, чиито цени са обвързани с очакванията за дългосрочен растеж и потенциал за печалба.

Как Мъск увеличи дела си в Tesla, въпреки продажбата на 10 млн. акции?

Милиардерът Илон Мъск продаде голямо количество от своите акции в Tesla през последните няколко седмици. Въпреки това, делът му в компа...

Tesla вече претърпя солидни загуби тази година. През януари компанията се оценяваше на 1,15 трлн. долара. Сега пазарната ѝ стойност е 722 млрд. долара, което представлява разлика от 428 млрд. долара.

Неотдавнашното предупреждение на главния изпълнителен директор Илон Мъск, че има „много лошо предчувствие“ за икономиката, съчетано с объркване дали планира да съкрати работни места в автомобилния производител, допълнително влошава ситуацията.

В някакъв момент търсачите на изгодни сделки на Уолстрийт може да възползват от покупката на акции на Tesla, но този момент все още предстои.

Още: Коя е най-добрата инвестиционна стратегия според милиардера Илон Мъск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com