Международната агенция по енергетика: Зимата ще е много тежка за Европа

5720
Международната агенция по енергетика: Зимата ще е много тежка за Европа
Снимка: iStock

След началото на войната в Украйна наложените санкции на Русия пренаредиха световния енергиен пазар. Това доведе до глобална енергийна криза, която е много вероятно да се задълбочи съвсем скоро.

Световните проблеми в сферата на енергийните доставки, изразяващи се в недостиг на енергия и покачване на цените на горивата, е възможно да се задълбочат, смята изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), прeдава Bloomberg.

Природният газ поскъпна със 700% от началото на миналата година

Природният газ се превърна в световната суровина на раздора. Той е основен двигател на глобалната инфлация. Ценови скокове на горивото ...

„Светът никога не е бил свидетел на толкова мащабна енергийна криза“, посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол във вторник по време на енергиен форум в Сидни, Австралия. „Вероятно все още не сме видели най-лошото, а това засяга целия свят“.

След началото на руската инвазия в Украйна глобалната енергийна система бе разклатена. Към тогавашния момент Русия бе най-големият износител на нефт и природен газ и важна страна в пазара на суровини, припомня Бирол.

След началото на войната цените на горивата и електроенергия скочиха в цял свят. Това доведе до ръст в разходите за битови потребители на енергия и за захранване на промишлеността. Ефектът бе засилващ се инфлационен натиск и последвали масови протести от Африка до Шри Ланка.

Светът в момента става свидетел на правителствени политики, които се прилагат с цел ускоряване на прехода към по-чиста енергия. Въпреки това смущенията в доставките на петрол и природен газ ще продължат да представляват предизвикателство за Европа и много други региони, казва Бирол.

„Тази зима ще бъде много, много трудна за Европа.“, добавя той. „Това е сериозно предизвикателство и може да нанесе сериозни последици за световната икономика.“

Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, и...

След като Западът наложи санкции на Русия, необходимостта от намирането на алтернативни доставчици подчерта мащаба на зависимостта от изкопаеми горива по света, казва министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм по време на същия форум.

„Преходът към чиста енергия в световен мащаб може да се окаже най-великият план за мир.“, добавя тя. „Искаме и трябва да преминем към по-чисти източници“.

Страните трябва да избягат от зависимостта си от доминиращия енергиен доставчик Русия и да намерят алтернативен такъв в процеса към преход към зелена енергия, казва Гранхолм.

„Китай застъпва голяма част от технологиите и веригите за доставки, а това може да ни направи уязвими, ако не разработим наши собствени вериги“, добави министърът.

Китай контролира около 80% от световните вериги за доставка на слънчева енергия, като се очаква процентът да нарасне до 95% до 2025 г., смята МАЕ. Страната контролира и по-голямата част от сектора за производство на литиево-йонни батерии. Китай също е основен производител на вятърни турбини и напредваща сила в технологиите за чист водород.

Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца

След началото на войната в Украйна, ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Москва, които засегнаха износа на руски горива на запад...

Мерки като ограничаване на вноса на стоки, произведени в Синдзян-уйгурския автономен район на Китай от страна на САЩ и налагането на отдавна обсъждания данък върху китайски стоки в Европа, може да се окажат от полза за разнообразяване на веригите за доставки на слънчева енергия. Това би създало възможности за други производители като Индия, например, казва Мартин Грийн, професор в Университета на Нов Южен Уелс, който също присъства на конференцията.

„С изграждането на устойчиви вериги за доставка на чиста енергия, можем да защитим нашите икономики от сътресенията от последваща криза.“, казва министърът на изменението на климата и енергетиката на Австралия Крис Боуен на форума. „Нямаме време за губене“, добавя той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com