Официална покана към Бразилия да влезе в ОПЕК+

1467
Официална покана към Бразилия да влезе в ОПЕК+
Снимка: iStock

Южноамериканският колос Бразилия е поканена да се присъедини към ОПЕК+ от следващата година. Това съобщиха официални лица, след среща на картела за по-нататъшно намаляване на производството.

Бразилия е сред 10-те най-големи производители в света и от 2016 г. е най-големият производител на петрол в Латинска Америка. Производството на суров петрол в страната достигна рекордните 3,7 млн. барела дневно през септември, което е близо 17% увеличение спрямо същия месец на миналата година и 6,1% ръст спрямо август, според данни на ценовата агенция Argus Media.

Още: Русия ще намали производството си на петрол до 500 000 барела дневно

Бразилското петролно бъдеще

Бразилия "ще се присъедини към ОПЕК+... от януари 2024 г.", обяви Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) след министерска среща във Виена.

Бразилският министър на енергетиката Силвейра, който присъстваше на срещата, я нарече "исторически момент за Бразилия", но добави, че министерството му все още трябва да проучи "подробно" поканата за присъединяване. "Надяваме се да се присъединим към тази група и да работим с всички 23 държави през следващите месеци и години", каза той.

На 30 ноември 13-членният ОПЕК, оглавяван от Саудитска Арабия, обяви нови съкращения на производството с цел повишаване на цените. ОПЕК+ (23 държави) се роди в края на 2016 г., когато Русия и девет други страни обединиха усилията си с ОПЕК, за да спрат спадащите цени на черното злато.

"Като се има предвид, че Бразилия е голям производител на петрол и стимулира ръста на производството на петрол, е важно те да се присъединят към борда", заяви Джовани Стауново, анализатор от UBS.

Още: Цените на петрола пак смениха посоката

Анализаторът на Saxo Bank Оле Хансен обаче отбеляза "способността на Бразилия да увеличи производството си през следващите години". "Присъединяването към група, която се занимава с ограничаване на производството, няма никакъв смисъл", каза той.

23-членният ОПЕК+ е разнородна група от държави: Саудитска Арабия и Иран са ожесточени съперници, Южен Судан и Либия са разтърсвани от граждански войни, а други, като Венецуела, са затънали в икономически кризи.

Организацията се сблъска с най-голямата си криза през 2020 г., когато страните бяха блокирани заради пандемията от ковид, което доведе до спад в търсенето на петрол. През април 2020 г. групата се съгласи да намали добива с 9,7 млн. барела на ден, за да има поскъпване на петрола. През 2021 г. тя отново започна да увеличава производството, тъй като пазарните условия се подобриха. От миналата година членовете на ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения, за да "стимулират" отново спадащите цени.

Цените на петрола в очакване на срещата на ОПЕК+

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com