Пандемията вдигна тройно пазарния дял на електромобилите

4549
Пандемията вдигна тройно пазарния дял на електромобилите
Снимка: iStock

Електромобилите увеличиха пазарния си дял по света през миналата година, като продажбите записват повече от двоен скок, въпреки сложните икономически условия и недостига на полупроводникови чипове, който удари автомобилната индустрия.

Продажбите на електромобили по света нарастват до 4.5 млн. броя през миналата година, спрямо 2.1 млн. броя през 2020 година, соча данните на консултантската компания LMC Automotive, цитирани от CNN.

Електрическите коли оформят дял от 6.3% от всички продажби на автомобили през 2021 година, увеличавайки тройно пазарния си дял спрямо предепидемичната 2019 година.

Общите продажби на автомобили по света остават подтиснати, като едва 72 млн. броя коли са били продадени през миналата година след като пандемията предизвика недостиг на чипове, което принуди автомобилните производители временно да затварят заводи. За сравнение, през 2019 година продажбите на коли по света достигат 80 млн. броя.

Според Ал Бедуел, директор в LMC Automotive, недостигът на чипове до известна степен е помогнал за повишението при продажбите на електромобили.

„Разбира се, в Европа и със сигурност в Китай ... много често именно заради ниските емисии, новото поколение електрически превозни средства са били приоритет.”, казва той.

Потребителите искат да купуват електромобили, а производителите се нуждаят от подобни продажби за да отговорят на целите, заложени от регулаторите, добавя той.

„Мисля, че това беше отлична възможност за индустрията да се съсредоточи върху тях (електромобилите)”, казва Бедуел.

Тояга и морков за електромобилите

Правителствата засилиха натиска върху производителите да намалят въглеродните емисии и да започнат да насочват операциите си все повече към електромобилите, понякога с морков, предлагайки кредити за емисии за електрически коли или финансирайки разходите за изграждане на зарядни станции, друг път чрез тояга.

Европейският съюз например ще налага глоби на производители, ако не намаляват средногодишните емисии с 15% до 2025 година и с до 37.5% до 2030 година в сравнение с нивата от 2021 година. ЕС иска да повиши това изискване до 55% намаление, сочат предложения от миналата година.

От 2035 година ЕС иска да наложи ефективна забрана за продажбата на превозни средства,, захранвани с изкопаеми горива.

Някои правителства предлагат субсидии или данъчни облекчения за потребителите. През миналата година Германия увеличи бонусът от 9 000 евро за нов електромобил до 40 000 евро за още четири години. Страната е увеличила повече от два пъти дела на електромобилите в общите продажби на автомобили до 14% през 2021 година.

Дан Айвс, капиталов анализатор във Wedbush Securities, коментира, че тези субсидии са придали „попътен вятър”, увеличавайки продажбите на електромобили в Европа и Китай. Според неговите изчисления субсидиите са увеличили с 15% продажбите на електромобилите през миналата година.

Множество правителства по света предлагат субсидии за закупуване на нов електромобил;

Снимка: iStock

Последният месец на 2021 година навярно предлага поглед в бъдещето. Електромобилите оформиха 10% от световния пазарен дял през декември, сочат данните на LMC Automotive. През същия месец, повече електромобили са били продадени в Западна Европа отколкото дизелови автомобили, което се случва за първи път в историята, сочат данни на Матиас Шмит, издател на European Electric Car Market Intelligence Study.

Данните от декември навярно са „изкривяване”, смята Бедуел, посочвайки, че навярно няма да се повторят в първите месеци на 2022 година. Това е така, защото автомобилните производители бяха натискани да продават електромобили в последния месец на годината за да отговорят на заложените цели за понижаване на въглеродните емисии.

„Ще отнеме още няколко години преди да видим подобни дялове на електрическите превозни средства в региона всяка година”, казва Бедуел.

САЩ имат дълъг път пред себе си

САЩ изостава по отношение на проникването на електрическите коли спрямо другите големи икономики. Докато електромобилите увеличиха присъствието си в Европа и Китай, заемайки пазарен дял от съответно 10% и 12%, електромобилите оформят едва 3% от всички продажби на коли в САЩ.

2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили

Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли в Норвегия през 2021 година, отразявайки амбицията на скандинавската ...

По-ниските цели за намаляването на въглеродните емисии и нежеланието на американските потребители да погледнат сериозно към електромобилите, отдалечи сериозно САЩ от останалите развити икономики.

Увеличаването на продажбите ще изисква промяна в начина на мислене.

„Искате (потребителите) да се адаптират към съвсем различно нещо. Не става дума просто да отиват до различен тип бензиностанция“, каза Джесика Колдуел, изпълнителен директор в Edmunds. „Те трябва да планират маршрута си, трябва да разберат дали искат да инсталират зарядно в дома си.“, добавя тя.

Китай е нещо различно, казва Колдуел. По думите ѝ, там има много хора, който са собственици на кола за първи път, за разлика от населението на САЩ, което е свикнало с едни и същи маршрути от дълги години.

Айвс смята, че 2022 година може да бъде повратна точка за САЩ, тъй като Ford, GM, Rivian и други се опитват да се конкурират с Tesla на пазара на електромобили. Според него, продажбите на електромобили в САЩ ще достигнат 10% през 2025 година.

Невъзможно е Tesla да бъде застигната на пазара на електромобили

Саудитска Арабия ще прави електромобили с ключов партньор на Apple

Саудитска Арабия и тайванският гигант Foxconn Technology Group водят преговори за сформиране на съвместно предприятия за производство н...

Производителите на автомобили по света инвестират милиарди долари в състезанието на полето на електромобилите, като множество нови модели се очаква да се появяват на пазара през 2022 година.

Model 3 на Tesla оглавява световните продажби на електромобили през 2021 година, реализирайки на пазара около 540 000 броя, сочат данните на LMC Automotive.

Компанията, която за кратко постигна оценка от 1 трилион долара през октомври миналата година, една от едва 6 щатски компании, които някога са минавали тази граница, е доставила рекордните 936 000 електромобила през 2021 година. Това представлява ръст от цели 87% спрямо 2020 година.

Tesla Model 3 е най-продаваният електромобил през 2021 година; 

Снимка: iStock

Как вървят продажбите на електромобили в България?

Продажбите на нови електромобили в България достигат 219 броя за първите 9 месеца на настоящата 2021 година, сочат данните на Европейск...

Айвс не очаква нито Tesla, нито изпълнителният директор Илон Мъск, да загубят короната си в скоро време. По думите му, компанията доминира пазара на електромобили в световен мащаб, като марката, капацитета, технологията на батериите и иновациите под ръководството на Мъск, правят Tesla почти невъзможна за застигане от конкурентите.

Това не означава, че Tesla не е изправена пред предизвикателства. Volkswagen Group достави 453 000 електромобила през 2021 година, което е почти двойно повече спрямо 2020 година. Собственикът на редица марки като Porsche, Audi и Skoda планира да похарчи над 100 млрд. долара през следващите 5 години за инвестиции в производството на електромобили. Volkswagen вече е пазарен лидер в Европа.

Китайските производители на коли също се намесват в играта. Електромобилът Hong Guang Mini EV, който върви на изключително ниската цена от 4 400 долара, създаден в партньорство от SAIC, GM и Wuling, оглави продажбите в Китай през миналата година, излизайки на второ място в световното подреждане, според данните на LMC Automotive.

Бъдещето на електромобилите

Електромобилите все още имат дълъг път пред себе си. Продажбите на електромобили се очаква да нараснат със 75% до над 8 млн. през 2022 година, сочи прогнозата на UBS.

Бедуел смята, че електромобилите ще оформят над 60% от продажбите във Франция, Германия и Великобритания до края на десетилетието. Китай и САЩ ще останат назад с приблизителен дял от 35%, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com