Петролът започна отново да поскъпва, природният газ остава с около 60% по-скъп спрямо цените от февруари

1916
Петролът започна отново да поскъпва, природният газ остава с около 60% по-скъп спрямо цените от февруари
Снимка: iStock

Цената на петрола отново тръгна нагоре след разпродажбите от вчера, които смъкнаха цените под 100 долара за барел за първи път края на месец февруари. Високата волатилност на пазара остава на дневен ред, като освен преговорите за прекратяване на огъня между Украйна и Русия, инвеститорите ще следят и решението на Федералния резерв на САЩ относно нивата на основните лихви. На фона на това, цената на природния газ запазва равнището от вчерашната търговия, като продължава да се движи на цена с около 60% по-висока спрямо нивата от преди началото на войната в Украйна.

Цената на петрола тип „Брент” нараства с 2.96% по време на днешната търговия, отново преминавайки границата от 100 долара за барел. Към момента на подготвяне на материала фючърсите върху „Брент” се търгуват на ниво от 102.9 долара за барел.

Щатският лек суров петрол WTI се търгува на цена от 98.47 долара за барел, като поскъпва с 2.10% от началото на деня.

Саудитска Арабия и Китай подновиха преговорите за ценообразуване на петрола в юани

Западните санкции срещу Русия накараха страните, които не са в добри отношения със САЩ, ясно да осъзнаят как парите също могат да се пр...

Високата цена на петрола остава факт, като волатилността на пазара се поддържа от несигурността относно кризата в Украйна. Все пак петролът се търгува на цени с около 30% по-ниски спрямо максимумите от миналата седмица.

Паралелно с това се очаква Федералният резерв на САЩ да вземе решение за вдигане на лихвите,опитвайки се по този начин да овладее високата инфлация. Това би заздравило щатския долар, но би провокирало спад в търсенето на петрол, тъй като купувачите използващи други валути ще трябва да плащат по-висока цена заради евентуалното поскъпване на щатския долар.

Ситуацията с новите огнища на коронавирус в Китай също има отношение към търсенето на петрол. Затварянето на конкретни производствени операции в страната заради опитите за ограничаване на заразата, би намалило търсенето на петрол. Китай е вторият най-голям вносител на петрол в света.

Цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF върви на ниво от 116 евро на мегаватчас, като запазва нивото си от вчера. За сравнение, преди 24 часа цената на синьото гориво бе 112 евро на мегаватчас. Въпреки, че цените за доставка за април, са приблизително тройно по-ниски спрямо пиковете от миналата седмица, цената остава с около 60% по-висока спрямо равнището от средата на февруари.

Защо цената на петрола падна с 30% за седмица?

След като Русия нахлу в Украйна, цените на петрола по света скочиха драстично. Само преди около седмица, суровият петрол тип „Бре...

Цената на газа с доставка май достига 112 евро на мегаватчас, като пази движението си от последните дни.

Цената на българския газов хъб „Балкан” бе на ниво от 223.78 лева на мегаватчас през вчерашния ден, което представляваше минимално увеличение от 0.32%.

Руската рубла отчита леко поскъпване спрямо щатския долар до 105 рубли за долар или 0.0095 долара за рубла, по данни на Refinitiv. През миналата седмица на моменти стойността на рублата падаше до около 140 рубли за долар.

Цената на златото продължава да пада, като към момента на подготвяне на материала се движи на ниво от 1916 долара за тройунция, като поевтинява с 0.61%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com