Притесненията за търсенето на Китай определиха цените на петрола

1889
Притесненията за търсенето на Китай определиха цените на петрола
Снимка: iStock

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник на фона на загрижеността за слабото търсене в Китай, въпреки че продължаващият геополитически риск около Близкия изток и Русия ограничи спада, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поевтиняват с 55 цента, или 0,7%, до 81,53 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол (WTI) се понижи с 57 цента, или 0,7%, до 77,44 долара.

И двата бенчмарка записаха спад миналата седмица, като цената на Брент падна с 1,8%, а на WTI – с 2,5% поради низходящи китайски данни, които показваха по-меко търсене в света в най-големия вносител на петрол в света.

ОЩЕ: Водещите потребители в света тласнаха цените на петрола нагоре

„Притесненията относно слабото търсене в Китай надделяха над удължаването на съкращенията на предлагането от страна на ОПЕК+“, казва Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, като добавя, че смесените сигнали от данните за работните места в САЩ са подтикнали някои търговци да коригират позициите.

Снимка: iStock

„Все пак загубите ще бъдат ограничени от повишения геополитически риск, с възможността да не бъде постигнато примирие във войната между „Хамас“ и Израел“, казва той.

Данните от миналата седмица показаха, че ръстът на работните места в САЩ се е ускорил през февруари, но повишаването на нивото на безработица и умереното увеличение на заплатите задържаха на масата очакваното намаление на лихвените проценти на Федералния резерв през юни.

ОЩЕ: Цените на петрола остават стабилни след търговските данните за Китай

Миналата седмица Китай постави цел за икономически растеж за 2024 г. от около 5%, което много анализатори смятат за амбициозна, ако страната не въведе повече икономически стимули.

Вносът на суров петрол в Китай е нараснал през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2023 г., но е бил по-слаб от предходните месеци, показаха данните от миналата седмица.

От страна на предлагането, ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се споразумяха в началото на този месец да удължат доброволните съкращения на добива на петрол с 2,2 млн. барела на ден през второто тримесечие.

Снимка: iStock

„Тъй като ОПЕК+ удължи споразумението си за доброволно намаляване на производството до края на второто тримесечие, това може да затегне пазара, докато търсенето се възстановява от сезонното си затишие“, пишат в бележка анализатори от ANZ Research.

В Близкия изток ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания обвини Израел в неделя, че забавя преговорите за прекратяване на огъня и отхвърли искането за прекратяване на войната в Газа, но каза, че групата още търси решение чрез преговори.

ОЩЕ: Цената на петрола: ОПЕК+ и Китай определиха моментната ситуация

Напрежението ескалира и в Русия и нейните съседи, пораждайки страх от потенциална ескалация на конфликт извън Украйна, казва Кикукава от NS Trading.

Президентът на Молдова подписа в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, заявявайки, че Русия подновява усилията си да дестабилизира нейната страна и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той няма да спре дотам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com