Силният долар взе неочаквана жертва - малките компании в САЩ

2994
Силният долар взе неочаквана жертва - малките компании в САЩ
Снимка: iStock

Силният долар се превърна в главоболие за големите компании в САЩ, част от състава на индексите Dow и S&P 500. Това бе очаквано, тъй като скъпият щатски долар подкопава печалбите на международните пазари на компании като Apple, Procter&Gamble, McDonald’s и Coca-Cola, тъй като тези корпорации имат значителен бизнес по света, а силният долар води до спад в продажбите.

Но изненадващо или не, силният долар удари и по-малките компании в САЩ, въпреки, че за разлика от едрите корпорации, те са фокусирани предимно на вътрешния си пазар, пише CNN.

Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от ...

Индексът S&P SmallCap 600 е намалял с 22% през тази година, подобно на индекса S&P 500, който отчита понижение от 25% за същия период. Измерителят Russell 2000, други индекс, съставен предимно от по-малки компании, също е надолу с 25%.

Това е неочаквано предвид профила на компаниите с ниска пазарна капитализация. „Акциите с ниска капитализация са по концентрирани в САЩ относно изложението на приходите им и е по-малко вероятно да бъдат наранени от силен щатски долар спрямо големите мултинационални компании”, посочва Джим Бесоу, инвестиционен директор в GenTrust.

Акцентът в тези думи трябва да падне на „по-малко вероятно”.

Проблемът се корени в притесненията на инвеститорите относно икономическото забавяне в САЩ. Така ползите от силния долар за вътрешния пазар на САЩ, тоест евентуалното по-слабото изложение към глобалната икономика, всъщност се елиминират от притесненията, че американската икономика ще изпадне в рецесия.

Освен това, долът е толкова силен, че прави вноса от чужбина по-изгоден. Измерителят US Dollar Index, който следи цената на долара спрямо кошница от валута (евро, йена, британска лира и др.) е нараснал с 18% през тази година. А това са лоши новини за малките компании в САЩ, които се опитват да се съревновават с конкурентите си от Европа и Азия.

Как Китай се бори срещу силния долар?

След като САЩ затегна паричната си политика, а енергийната криза в Европа се задълбочи, стойността на долара нарасна, а другите валути ...

Федералният резерв няма агресивно да повишава лихвените проценти вечно. Пазарът започва да се подготвя за възможността за малки вдигания на лихвите към края на 2023 година. Това на теория би следвало да стартира поевтиняване на долара.

Междувременно, някои експерти смятат, че има части от щатския пазар където инвеститорите могат да се скрият, дори сред по-големите компании.

„Секторите с по-висока насоченост на вътрешния пазар, като недвижимите имоти и комуналните услуги, са по-малко изложени на тези ефекти. Щатският долар остава насрещен вятър за международните акции и корпоративните приходи, но не може да продължи да нараства безкрайно”, казва инвестиционните стратези на Glenmede в доклад.

Така или иначе, нищо не е напълно защитено от силния долар. Някои ще бъдат ударени по-силно от други, като международните компании и чуждестранните акции ще пострадат повече от по-малките компании, които нямат почти никакъв бизнес на международния пазар.

Докато Фед продължава да повишава лихвите едва ли доларът ще запише някакво значително отслабване. А това ще продължи да бъде проблем за американските потребители и инвеститори.

Силният долар забавя растежа на световната търговия

На фона на ръста на цените на суровините, който е все по-осезаем от началото на войната в Украйна, силният долар допълнително забавя ра...

„Това е предизвикателна среда за всички“, каза Дейвид Джилек, главен инвестиционен стратег в Gateway Investment Advisers, отбелязвайки, че волатилността на пазарите над средното ниво е вероятно да се запази поне до първото тримесечие на 2023 година.

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com