След новите санкции срещу Русия: Цената на петрола тръгна нагоре, газът поевтинява

3452
След новите санкции срещу Русия: Цената на петрола тръгна нагоре, газът поевтинява
Снимка: istock

Цената на петрола нарасна отново в резултат на влошаващия се конфликт между Русия и Украйна и забраната за внос на руски петрол и газ, която наложи САЩ през вчерашния ден. В същото време цените на газа остават на високо ниво, но вървят в низходяща посока, въпреки новите санкции и намеренията на Европейския съюз да намали зависимостта си от руския газ.

Суровият петрол тип „Брент” поскъпна с около 2% по време на днешната търговия, като към момента на подготвяне на материала върви на цена от 130.5 долара за барел. Въпреки повишението, цената все още се намира далеч от пика си от понеделник, когато достигна 139.13 долара за барел.

Суровият лек петрол WTI добавя 1.70% към цената си до ниво от 125.8 долара за барел.

САЩ забраниха вноса на петрол, газ и въглища от Русия (ВИДЕО)

Цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF достига 190 евро за мегаватчас, като демонстрира драстичен спад от около 40% спрямо търговията от преди 24 часа. За сравнение вчера сутринта цената за доставките за април бе достигнала 311 евро за мегаватчас. Въпреки понижението, цените остават високи, тъй като само преди два дни, цената за доставка за април бе на ниво от около 175 евро за мегаватчас.

Цените за доставките за май също падат осезаемо, като към момента на подготвяне на материала възлизат на 181.8 евро за мегаватчас. Вчера сутринта цената за май бе на ниво от близо 298 евро за мегаватчас.

Цената на газа на родния газов хъб "Балкан" също намалява с малко над 18% до 382.98 лева за мегаватчас. За сравнение, през вчерашния ден бе отчетен скок от 38.6% до цена от 467.77 лева за мегаватчас. В началото на тази седмица, цената у нас бе на ниво от 337 лева за мегаватчас.

Вчера американският президент Джо Байдън обяви забрана за внос на газ и петрол от Русия, което моментално се отрази на цената на черното злато.

Брюксел представи идеите си как ЕС да се отърве от зависимостта си от руски газ и петрол

Диверсификация на източниците на природен газ посредством внос на втеченен газ и изграждане на газопроводи от неруски източници. Ускоря...

"Ние няма да бъдем сред спонсорите на тази война", каза Байдън. "Това наше решение ще има отражение върху цените и тук, в Америка. Но аз още в началото предупредих, че защитата на свободата ще има цена и за нас. И републиканците, и демократите разбират добре това. И двете страни са категорични, че трябва да направим това", посочи още Байдън, допълвайки, че така ще бъде направен по-бърз преход към чиста енергия.

В същото време Европейския съюз обяви план как да намали зависимостта от руския природен газ.

"Трябва да станем независими от руския петрол, руския газ и руските въглища (ЕС разчита на изкопаеми горива и полезни изкопаеми за 57-60% от енергийното си потребление в последните 5 години, а 90% от потребявания газ се внася, 97% от потребявания петрол се внася и 70% от въглищата се внасят). Не можем да разчитаме на доставчик, който изрично ни заплашва. Трябва да действаме веднага, за да разпределим товара от увеличаващите се цени на енергията, да диверсифицираме източниците си на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия. Колкото по-бързо превключим на ВЕИ и водород, заедно с по-голяма енергийна ефективност, толкова по-бързо ще станем наистина независими", посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На фона на всичко това, цената на златото продължава да расте, добавяйки 1.11% до равнище от 2062 долара за тройунция.

Още: Как Европа може да намали зависимостта от руския газ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com