Асен Василев: Ще подготвим актуализация на бюджета, която ще дадем на новия парламент

5189
Асен Василев: Ще подготвим актуализация на бюджета, която ще дадем на новия парламент
Снимка: БГНЕС

Ние сме заявили амбиция да подготвим актуализация на бюджета, която да бъде внесена в парламента. Предполагам, че процедурата ще бъде завършена при редовно правителство, тъй като тя отнема време. Това каза служебният финансов министър Асен Василев, след края на заседанието на първия обществен съвет, посветен на разходите на държавата.

Той каза, че тази актуализация ще бъде направена, без да се трупа дефицит.

Асен Василев: България събира едва 145 млн. лв. от концесии

Приходите от концесии са едва 145 милиона, като те включват всички природни дадености на страната. Това е изключително нисък приход. То...

„В момента това, което виждаме е изпреварващо изпълнение на приходите, следствие на по-добрата икономическа ситуация, втори път – действията на НАП по събираемостта. Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между 1 -1,5 млрд. лв., съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между 1-1,5 млрд., без това да наруши дефицита и да доведе до взимането на допълнителен дълг“, коментира Василев.

Той коментира и започналата проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов, както и тези на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и шефа на НАП Румен Спецов.

„Що се отнася до г-н Горанов в пресата излезе голямо несъответствие между приходите, които той е генерирал и разходът, който е направен, което означава, че НАП трябва да провери дали има съответствие или несъответствие. За г-н Рашков се каза, че е имал апартаменти, но никой не е казал, че има разлика между приходи и разходи. Ако такова има, разбира се НАП трябва да влезе и да провери“, заяви той и подчерта, че що се отнася до проверката за г-н Спецов, то тя се прави от прокуратурата и той не разполага с информация докъде е стигнала тя.

Василев коментира и за какво е говорил с участниците в обществения съвет, като подчерта, че през последните 5 години се наблюдава по-бърз ръст на разходите, спрямо приходите и съотношението е 10% към 7%.

Според финансовия министър: 810 млн. лв. са похарчени извънредно от Борисов, имало и за църкви

До 14 май са изхарчени 1,164 млрд. лева от държавния бюджет, като от буфера са взети 283 млн. лева, а от бюджета на финансовото министе...

„Направихме кратък преглед на приходната част на бюджета, след което тръгнахме по най-големите пера разходи, за да видим за какво харчим държавните пари. Предоставихме и сравнение със средноевропейките показатели“, каза Василев.

Той обяви, че има няколко разходни пера, които са проблемни и при които липсва адекватен контрол и даде конкретни примери.

„Колко пари са разплатени и колко километра са построени в АМ „Хемус“? Ако погледнем съотношението на доболничната и болнична помощ в България е 5 към 1 в ЕС е 1,5 към 1. Ние харчим много повече за болнична помощ, отколкото за доболнична“, посочи служебният министър само част от проблемните пера.

От думите му стана ясно още, че акцизите растат два пъти по-бавно отколкото приходите като цяло.

НАП започна проверка на Владислав Горанов по случая със закупените офиси

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на Владислав Горанов, чиято консултантска фирма преди по-малко от месец за...

„Оказа се, че на годишна база, държавата продава между 150 и 200 млн. активи, основно земи, като част от тези сделки са на странно изглеждащи цени, така че там трябва да се завиши контролът“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика