Борисов: За чакалнята за еврозоната ще бъдем разглеждани юли, а не април (ВИДЕО)

2063
Борисов: За чакалнята за еврозоната ще бъдем разглеждани юли, а не април (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС

До юли месец имаме време да се убеждаваме, да се плашим. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма пречки. Вървим към чакалнята само при този курс и само при абсолютен консенсус в страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на една от почивките в процеса на разговори за многогодишната финансова рамка на ЕС (2021 - 2027).

Съветът на ЕС ще продължи да преговаря за бюджета и днес, 21 февруари

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз все още не са успели да постигнат споразумение за многогодишната финансо...

Борисов беше категоричен, че няма манипулация на данни за износа ни и за вноса ни, с което да има заблуда за състоянието на икономиката ни т.е. трябвало е да забавим процеса по влизане в чакалнята на еврозоната. Ние сме вторите по малък външен дълг в ЕС. Трайният растеж на БВП години наред се оценява високо от ЕК, добави Борисов, според който "лека-полека" вървим към еврозоната. Пак повтарям, няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба, подчерта Борисов.

Еврокомисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис също увери, че "нещата принципно са наред" що се отнася до напредъка на България към чакалнята на еврозоната. Домбровскис изрично повтори отново, че е "крайно невероятно" да има различен курс лев-евро при влизането на България в еврозоната от този, който е сега. Обясних, че по-полека значи да убедим всички в България, че еврото е "Европа на първа скорост" - "ако не искаме да сме втора скорост, трябва да се присъединим", каза Борисов.

Не съм оптимист, че ще се разберем днес. Моето изказване ще е чисто геостратегическо - кои политики, които най-много плашат хората, трябва да изпълни ЕС сега (миграция, защита на външни граници), добави министър-председателят. Той уточни, че "новата четворка" (Австрия, Нидерландия, Швеция, Дания) не иска вдигане на вноската за бюджета на ЕС и иска намаляване на парите за кохезия и селско стопанство - точно тези области, в които и България, заедно с още 15 държави, твърдо не иска никакво намаляване. България иска увеличение и на евросредства за най-бедните си региони, добави Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика