Бюджетният дефицит за 2014 г. скочи до 5,8% от БВП заради Фонда за гарантиране на влоговете

4703
Бюджетният дефицит за 2014 г. скочи до 5,8% от БВП заради Фонда за гарантиране на влоговете
Снимка: БГНЕС

Бюджетният дефицит в сектор "Държавно управление" за миналата година е 4,8 млрд. лв. или 5,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Дългът на България за изминалата година пък се равнява на близо 22,6 млн.лв. или 27% БВП. Това показват оконачателните данни на Националния статистически институт (НСИ), предаде Expert.bg.

Според предварителни данни бюджетният дефицит за 2014 г. беше в размер на едва 2,337 млрд. лева или 2,8% от БВП на страната. Разликата между предварителните и окончателните данни за дефицита в размер на 2 489 млн. лв., или 3% от БВП, се дължи основно на включването на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) към сектор „Държавно управление“, обясняват от НСИ. 

За три месеца командировките на висшите държавни служители са под 20 хил. лева

Министрите и заместник-министрите са излезли най-скъпо на държавата по отношение на командировките в страната през второто тримесечие н...

Припомняме, че от Фонда за гарантиране на влоговете бяха изплатени гарантираните депозити до 196 хил. лв. на вложителите във фалиралата през миналата година Корпоративна търгоска банка (КТБ). По данни на фонда от началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., до 17:00 ч. на 20 октомври 2015 г. 110 015 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3 милиарда 658 милиона и 870 хил. лв.

Данните за БВП са ревизирани на базата на разработени и внедрени промени в данните на националните сметки, свързани с включването на общи препоръки на ЕК. Другите промени са незначителни и се дължат на окончателните данни за постъпленията от данъци, годишните отчети за дейността на държавните болници и публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление“, и окончателните данни от годишните финансови отчети на първостепенните разпоредители с бюджети. 

Промяната в секторната класификация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките увеличи дефицита в подсектор „Централно управление” с 3.1% от БВП, като той достигна 4 867 млн. лв. - 5.8% от БВП. Подсектор „Местно управление” е с дефицит от 26.0 млн. лв. (0.03% от БВП), като подсектор „Социалноосигурителни фондове” реализира излишък от 67 млн. лева (0.1% от БВП). 

Статистическата информация за дейността на сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС . В изпълнение на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат (ЕК) предварителни данни за дефицита/излишъка и дълга за отчетната година към 31.03. на следващата година и окончателни данни към 30.09. на следващата година.

Фактите и демагогията станаха неразличими в спора за 16-те млрд. лева

Е как ще е театър, естествено, че не е. Така депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира вчерашните думи на премиера Бойко Борисов, кой...

Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години, обясняват от Министерството на финансите (МФ). В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, Комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит (Люксембург, 2010 г.; Финландия, 2014 г. и Белгия, 2015 г.), казват още от МФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика