Йелоустоун е способен да покрие с пепел цялата територия на САЩ

29087
Йелоустоун е способен да покрие с пепел цялата територия на САЩ

Канадски учени под ръководството на геолога Лари Мъстин са изчислили последствията от изригване на Йелоустоунския супервулкан за Америка. Оказва се, че в резултат на катаклизма цялата територия на САЩ ще бъде засипана с пепел.

За да направят изчисленията, изследователите използвали модела Ash3d, който може да интегрира много атмосферни явления. По-конкретно с негова помощ може да се определи турбулентността в първоначалното изхвърляне, а също възходящите потоци от вулкана.

Япония се притеснява от активните си вулкани

През уикенда Япония си припомни колко е уязвима пред многобройните си активини вулкани. Това се случи с изригването на вулкана Онтаке, ...

Геолозите модифицирали технологията по такъв начин, че тя да отчита глобалните мащаби на изригването. Учените разгледали три сценария за развитие на катаклизма, в които изригванията продължавали три дни, седмица или месец. При това били отчитани измененията в посоката на вятъра.

Оказало се, че в повечето сценарии пепелта покрива цялата територия на САЩ. При това на отдалечените от вулкана крайбрежия слоят пепел би достигнал от един до три милиметра. Сан Франциско ще се окаже засипан от 44 милиметра пепел.

Йелоустоунската вулканична калдера е разположена в северозападната част на щата Уайоминг и заема голяма част от националния парк. Калдерата има размер 55 на 72 километра.

Вулканът е открит през 60-те години с помощта на спътникови снимки. Оказало се, че под кратера има огромен мехур с магма на дълбочина повече от 8000 метра.

Учените изяснили, че вулканът е изригвал три пъти. Първото изригване е било преди 2,1 млн. години, когато е изхвърлил стълб на височина 50 километра, който е достигнал горните граници на стратосферата. Пепелта е покрила повече от една четвърт от територията на Северна Америка.

Вулканът Бардарбунга в Исландия започна да изригва

Властите в Исландия обявиха най-високия - червен код за ниво на опасност за въздушния транспорт. Мярката се налага заради започнало изр...

Втория път вулканът е изригнал преди 1,27 млн. г., като този път силата е била по-слаба от първото изригване. Височината на изхвърлянето е достигнала 28 километра.

Третото изригване се е случило преди 640 000 години. То е било два пъти по-слабо от първото, но в процеса на изригване стените на кратера са се срутили, образувайки калдера.

По прогнози на учените вероятността от изригване на вулкана в близко врече е 0,00014%. Това число е получено въз основа на периодичността в изригването на вулкана. Но изследователите отбелязват, че подобни геоложки процеси не се явяват редовни и предсказването им е невъзможно.

В медиите периодично се появяват съобщения за възможността от скорошно изригване на супервулкана. Такава опасност много активно е обсъждана миналата година, когато в парка били фиксирани 60 труса. Освен това от парка започнали да бягат бизоните, което също се разглежда като предвестник на приближаваща катастрофа.

Но според учените това са само слухове. Както отбелязва проф. Аркадий Тишков от Института по география на РАН, днес вероятността от изригване на Йелоустоун е същата, както и в последните сто години.

Вулканът Етна изригна

Най-високият действащ вулкан в Европа, Етна, изригна. Вулканът е изхвърлил във въздуха стълб от пепел и лава на височина от близо 1 кил...

Но последствията наистина ще бъдат сериозни – слой пепел ще засипе голяма част от земеделските територии, което може да доведе до глад и гибел на значителна част от населението на Земята, смята климатолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com