Данев отрече, че работодателите поискали минимална заплата като линията на бедността

3012
Данев отрече, че работодателите поискали минимална заплата като линията на бедността
Снимка: БГНЕС

Нямаше такъв момент. Така председателят на БСК Божидар Данев коментира новината, че работодателите са поискали минималната работна заплата да се изравни с т.нар. линия на бедността.

Данев призна, че в последно време работодателите говорили много агресивно, но това било заради реториката на синдикатите през последните години, които не се съобразявали със скромния икономически ръст. За миналата година средното увеличение на доходите е 9,8%, а икономическият растеж бил едва 3,1%. През миналата година преките чуждестранни инвестиции са на отрицателния полюс, обясни Данев пред Нова телевизия и добави, че затова работодателските организации са почнали да говорят остро срещу синдикатите.

За властта стажът не е приоритет, работодателите искат минимална заплата като линията на бедност

Клас „прослужено време” събуди доста голяма дискусия, която в рамките на правителството не е извеждана като приоритет до ...

Председателят на БСК обяви, че сме тотално извън Европа. През последните 7 години БВП на Румъния се е увеличил с 30%, а непрекъснато ни сравняват с тях, каза Данев. На въпрос защо честните, обикновени работници трябва да страдат, че правителството и държавата не могат да се преборят с корупцията, Данев отговори, че България била единствената страна на Европа, която имала минимален осигурителен доход и в която се определялил административно минимална работна заплата, минимална пенсия и таван на пенсията. Синдикатите не искат да сме част от Европа, беше тезата на Данев.

Относно аферата "Суджукгейт" (бел. ред. – за присвоени 4 тона суджук "в името на Бойко Борисов" от депутата от ГЕРБ Живко Мартинов), председателят на БСК поиска прокуратурата да провери дали това не е система. Препоръчахме на държавното обвинение да провери как са оборудвани офисите на политическите партии, както и дали има връзки между оборудващите тези офиси и обществените поръчки. Обществена тайна е, че политическите партии назначават своите хора в държавните предприятия, подчерта Данев. Имаме сигнали като "Суджукгейт", но не ги споделяме с прокуратурата, защото няма реакция. Сега, след "Суджукгейт", очаквам повече сигнали.

Представяли сме схеми не за десетки, а за стотици милиони – пълна глухота, подчерта Данев. И даде пример – строителството и обществените поръчки. Там популярна схема била спечелилата поръчката фирма да прехвърли своите 70%, които по закон трябва да изпълни, на кухи компании, които наемат малки подизпълнители и след това на тях не им се плаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика