До 7 ноември всичко с КТБ ще е ясно, твърди икономист

26939
До 7 ноември всичко с КТБ ще е ясно, твърди икономист

Няма време и няма пари – така икономичестът Георги Ангелов накратко обобщи възможно ли е КТБ да оцелее.

Законът за гарантиране на влоговете изисква отнемане на лиценза на дадена банка до пет работни дни, ако има толкова голяма капиталова дупка и е с отрицателна капиталова адекватност, какъвто е случаят с КТБ. Тъй като на 31 октомври трябва да се осчетоводят загубите, то има още само пет работни дни живот на банката, ако не се намерят пари да бъде спасена – до 7 ноември. При толкова кратък срок и при такива загуби, кой ще иска да спаси КТБ, попита риторично Ангелов.

Благоверната на Василев отрече с мъжа ѝ да са крали пари

Обвиненията за източване на 206 млн.лв. от КТБ са пълен фарс, такова нещо няма. Това заяви Антоанета Василева, съпруга на мажоритарния ...

„7 ноември е крайният срок за вземане на решението, така че явно ще бъде първата седмица на ноември. Кога точно – вече е решение на БНБ, може би в консултация с правителството и с Фонда за гарантиране на влоговете. Но в този период – първите дни на ноември трябва да бъде взето решението за бъдещето на КТБ”, каза още Георги Ангелов.

В Закона за гарантиране на влоговете е посочено, че изплащането започва след отнемане на лиценза на кредитната институция. Малко по-различно е положението в според европейското законодателство. Според промяна на чл. 10 в Директива 2014/49/EC от 11 март, 2009 година, срокът за започване на изплащане на влогове от до 100 хил. евро е 20 работни дни от датата на установяването на невъзможността на дадена кредитна институция да изплати депозити, които са дължими или изискуеми (чл. 10, параграф 1). При изключителни обстоятелства дадена Схема за гарантиране на депозити може да се обърне към компетентните органи за удължаване на срока. Такова удължаване не надвишава 10 работни дни, подчертава европейската директива.

Факт е, че Директива 2014/49/EC трябва да бъде въведена изцяло в националните законодателства на държавите-членки на ЕС, включително България, до 31 май, 2016 година (член 20, "Транспониране).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика