ЕИБ ни отпуска 800 млн. евро

28891
ЕИБ ни отпуска 800 млн. евро

България ще бъде подпомогната с общо 800 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, стана ясно след проведената днес среща между премиера Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску.

500 млн. от тях ще бъдат използвани за рефинансиране и съфинансиране на европейски проекти за следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г., обясни Орешарски пред медиите.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която заедно с финансовия министър Петър Чобанов също е участвала в срещата, посочи, че 150 млн. евро ще бъдат отпуснати на Българската банка за развитие, останалите 150 млн. евро ще се насочат към българското селско стопанство.

Банката е проявила интерес към продължаване на механизма „Транзитни пътища", чрез които се подновяват второкласни и третокласните пътни участъци у нас, както и за ж.п. участъци, предаде КРОСС.

В началото на заявлението си премиерът отбеляза, че от началото на сътрудничеството между България и ЕИБ, което датира от 90-те години на миналия век, банката е инвестирала у нас над 4 млрд. евро.

За последните 5 години ЕИБ е отпуснала заеми към България в размер на 1.1 млрд. евро, посочват от институцията. Само за 2012 г. банката е инвестирала суми в размер на 183 млн. евро. От всички 1.1 млрд. евро 60% са раздадени чрез посредници, 16% са директни инвестиции в проекти в областта на далекосъобщенията, 14% са за проекти в промишлеността и т.н.

За цялата 2012 г. ЕИБ е отпуснала 52.2 млрд. евро в различни държави, като 86% от средствата са вложени в страни членки на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика