X
 
 

ЕИБ ни отпуска 800 млн. евро

България ще бъде подпомогната с общо 800 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, стана ясно след проведената днес среща между премиера Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску.

500 млн. от тях ще бъдат използвани за рефинансиране и съфинансиране на европейски проекти за следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г., обясни Орешарски пред медиите.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която заедно с финансовия министър Петър Чобанов също е участвала в срещата, посочи, че 150 млн. евро ще бъдат отпуснати на Българската банка за развитие, останалите 150 млн. евро ще се насочат към българското селско стопанство.

Банката е проявила интерес към продължаване на механизма „Транзитни пътища", чрез които се подновяват второкласни и третокласните пътни участъци у нас, както и за ж.п. участъци, предаде КРОСС.

В началото на заявлението си премиерът отбеляза, че от началото на сътрудничеството между България и ЕИБ, което датира от 90-те години на миналия век, банката е инвестирала у нас над 4 млрд. евро.

За последните 5 години ЕИБ е отпуснала заеми към България в размер на 1.1 млрд. евро, посочват от институцията. Само за 2012 г. банката е инвестирала суми в размер на 183 млн. евро. От всички 1.1 млрд. евро 60% са раздадени чрез посредници, 16% са директни инвестиции в проекти в областта на далекосъобщенията, 14% са за проекти в промишлеността и т.н.

За цялата 2012 г. ЕИБ е отпуснала 52.2 млрд. евро в различни държави, като 86% от средствата са вложени в страни членки на ЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Председателят на ПП ГЕРБ подчерта, че правителството и Орешарски няма никакъв план и не знаят какво правят, щом веднага, още в началото на управлението си, отново взеха заем.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  „Това правителство е вредно и трябва час по-скоро да си ходи. Двете приходни агенции не работят. Приходите, които се събират, са по-малко от тези, които се събираха по наше време. Инвеститорите виждат какво става в България и бягат\"
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Всички ние ще трябва да го изработим, а те просто взеха парите, за да ги изядат и изхарчат. „Кой финансист, кой експерт отива да вземе кредит, който автоматично вдига лихвите в държавата и сваля кредитния рейтинг на страната.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Никакъв експерт не е Орешарски. Този човек не е направил едно експертно нещо в живота си. Хората трябва да знаят, че не Станишев, а ние ще трябва да затягаме колана и да връщаме този дълг. Всички ние ще трябва да го изработим,
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Най-мразеният човек в България е Пламен Орешарски Олигархски!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Всяка банка ще отпусне кредит, но после кой ще го връща? Нашите деца, не вашите, защото ги пратихте вече в чужбина!
  : 1 !