Експерти не вярват в мащабен срив на руско-турските икономически отношения

6319
Експерти не вярват в мащабен срив на руско-турските икономически отношения
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако се погледне голямата картина, има 10 млрд. причини да не се стигне до голямо ограничение на икономическите отношения между Турция и Русия. Износът на „Газпром” за Турция е 10-12% от общия, което е загуба от 2-3 млрд. долара, посочи икономистът Красен Станчев пред Нова телевизия.

Според него е абсурдно да се смята и, че на селскостопанските отношения. Единствено може да пострада туризмът, но Станчев прогнозира, че и там няма как сериозно да се нарушат отношенията. Той дори смята, че „Турски поток” все пак може да бъде реализиран, макар и на четири пъти по-малък обем.

Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия

Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна,...

Мнението на Станчев е, че Русия си е „търсила” свалянето на самолета. Москва бомбардира и противниците на Асад, не само ИД, а ИД се намира в източната част на Сирия, не в западната – какво е търсил руският Су-24 там, попита икономистът.

През тази година България загуби около 150 000 руски туристи заради решение на руската държава. Така че в случая има много голяма емоция. Само за ден 20% от руснаците, които имаха резервации за Турция, си ги изтеглиха, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той обаче интересно каза, че руснаците не слушали Москва за посещенията в Египет, докато от Турция били недоволни от отношението. Драганов предупреди, че заради атентатите и Париж щял да бъде неузнаваем от туристическа гледна точка.

Според Драганов ако в Анталия не отидели 3 млн. туристи, щяло да се получи черна дупка с други туристи. Турция реагира бързо и сваля цените, което може да привлече много западни туристи и дори „да ги дръпне” от България, за сметка на „до 100 000” руски туристи, които можели да дойдат в България. Драганов и направи интересно сравнение – най-смели туристи били американците, британците и руснаците, а най-страхливи – китайците и японците.

В стил „Соломон Паси” Красен Станчев призова България да изчака и да се подготвят дългосрочни реформи в армията ни. Станчев е убеден, че в арабските държави се засилват настроенията срещу ИД.

Ердоган: Турция щеше да реагира различно, ако знаеше, че сваленият самолет е руски

"Турция щеше да реагира по различен начин, ако знаеше, че сваленият от турски изтребител самолет е руски". Това каза турският президент...

Какво очаква Русия специално в сферата на туризма след влошаването на отношенията с Турция - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика