Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия

8015
Турция е готова да работи с Русия, Русия и Франция координират ударите в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Турция е готова да продължи да работи с Русия, за да бъде борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) по-ефективна, посочва турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю пред „Таймс“, посочва БГНЕС.

Според Давутоглу, действията на турските ВВС, които свалиха руски бомбардировач Су-27, "не бяха насочени срещу определена страна." "Турция взе решение въз основа на правилата за задействане на силите и средствата за защита на суверенната си територия", посочва той.

Медийни публикации посочиха сина на Ердоган като купувач на петрола на ИД

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – факт...

Давутоглу призова "да се съсредоточим върху борбата срещу международната заплаха, която представлява ИД", което ще позволи "да се осигури бъдеще за Сирия и да се намери решение на настоящата криза с наплива на бежанци." "Ако това не бъде направено, ще позволим на ИД да разпространява своята идеология на омразата", уверен е Давутоглу. Турският премиер подчертава, че "общите действия" с участието на САЩ, ЕС, Русия и Турция "може да промени хода на събитията към по-добро."

Междувременно Франция и Русия се споразумяха да "координират" своите въздушни удари в Сирия срещу джихадистите. Те обаче не можаха да постигнат съгласие по въпроса за "широката коалиция", желана от президента на Франция Франсоа Оланд, или за съдбата на сирийския президент Башар Асад. По този въпрос Путин е твърд - сирийците щели да решават съдбата на Асад.

Руският президент Владимир Путин и френският му колега проведоха над 90-минутен разговор в Кремъл. Този разговор бе част от дипломатическия маратон на Оланд за обединение на силите срещу ИД. Двамата се появиха пред пресата, за да обявят мерки за "засилване” на борбата срещу "тероризма".

Руският държавен глава направи стъпка към Запада, като обяви, че той е съгласен да "се въздържа от „бомбардиране” на „здравата опозиция", неясен термин, използван от Русия, за да обозначи умерените опоненти и неислямистите, които се борят „с тероризма”. Париж и Москва ще "обменят информация, засягаща зоните, в които се намира здравата опозиция, а не терористичната, и да се въздържат да ги взимат за цел", заяви Владимир Путин. Руските и френските удари ще бъдат насочени предимно по транспортирането на петролни продукти, чиято продажба е основният източник на финансиране на ИД, добави той.

Американски военни пристигнаха в Сирия

Американски войници и офицери от американските специални сили са в Сирия, предаде Франс прес. Според Вашингтон става дума за няколко де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com