Горанов: Цената на продадения дълг за 50 млн. евро не ощетява бюджета

4000
Горанов: Цената на продадения дълг за 50 млн. евро не ощетява бюджета
Снимка: БГНЕС

Постигната доходност и цената при преотварянето през ноември на емисията 20-годишни еврооблигации са пазарни и бюджетът не е ощетен. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев относно условията на продажба на държавни ценни книжа за 50 милиона евро през ноември 2015 г.

Информацията сочи категорично, че държавата се е финансирала на пазарна цена, заяви Горанов. По отношение на избрания метод на частно пласиране на ценните книжа финансовият министър заяви, че това е стандартен метод при преотваряне на емисии облигации.

Украйна няма да плати дължимите 3 млрд. долара на Русия

Украйна няма да върне на Русия дължимите от нея 3 милиарда долара. Това обяви премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от БНР.&nbs...

Миналия месец Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 година в размер на 50 млн. евро. Пласирането на книжата е станало на 13 ноември, обясни днес Горанов. 

На 19 март тази година страната ни емитира облигации за 3.1 млрд. евро на международните пазари, като книжата бяха със срочност в 7-годишни, 12-годишни и 20-годишни облагицаи. 

Операцията по преотварянето е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг и се използва от държавите от Европейския съюз. Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг, обясниха тогава от МФ. 

Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката. От парламентарната трибуна Горанов обясни днес, че не е имало интерес от инвеститор от българска страна.

Бюджетният дефицит за 2014 г. скочи до 5,8% от БВП заради Фонда за гарантиране на влоговете

Бюджетният дефицит в сектор "Държавно управление" за миналата година е 4,8 млрд. лв. или 5,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Дългът...

При преотварянето на 20-годишните еврооблигации не беше платено възнаграждение на Goldman Sachs, каза още финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика