Христо Казанджииев: Напълно се пренебрегва възможността за доставки на газ от Румъния

2969
Христо Казанджииев: Напълно се пренебрегва възможността за доставки на газ от Румъния
Снимка: iStock/Guliver

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен, че България е работила "контрапродуктивно" по отношение на осигуряването на алтернативни доставки в последните 20 години:

„Само ще спомена, че към настоящия момент, България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото, ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ. До този момент аз не съм чул Булгаргаз де предприел стъпки в тази посока…“, заяви експертът пред БНР.

Шистовият газ не е опасен, твърдят експерти (видео)

Няма никакви данни, че шистовият газ е опасен за околната среда - всички страхове около него и добивът му са изкуствено насаждани. Това...

Казанджиев изтъкна, че в Западния Предбалкан също има установени големи находища на шистов газ, които не се експоатират, въпреки че няма опасност за подземните води.Резултатите от проучванията за нефт и газ в Черно море към момента са песимистични, допълни той.

Експертът е на мнение, че има „дъблоко налагано заблуждение, че определянето на цените на природния газ не е на пазарен принцип“.

„Методологията за определяне на цените и заложена в договорите за доставка съответства на европейските стандарти в тази сфера. Това, че се индексира към нефта е нормално, поради факта че самият природен газ е енергиен ресурс. Друг е въпросът, че България в значителна степен използва природния газ и като суровина и ето този елемент не е отчетен във формулата за индексация. От една страна е добре, че има възможности за избор, но от друга страна този избор носи големи рискове, особено що се отнася до формиране цената на база на цените от европейските хъбове, защото като правило тези цени са спот-цени и се формират с оглед на бързи продажби с оглед балансиране на пазара, докато близо 90% от потребявания природен газ се доставя по дългосрочни договори, които са по-устойчиви във времето /…/ В момента например, потребителите в България плащат една от най-ниските цени на природния газ по дългосрочните договори, докато на спот пазара е горе-долу със 100 лева по-висока цената, отколкото за българските потребители. Трябва да се подхожда много внимателно и след задълбочен анализ, въз основа на една стратегия, която аз лично не виждам от страна на Булгаргаз".

„За Южен поток - България спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България. Русия много използват тези възможности за развитие на проекти като морков пред магарето България и се възползва по един безогледен начин от тази ситуация. Последният случай е проектът „Турски поток“, който е в огромен ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години“ . Според Казанджиев този проект е „изключително трудно да бъде жизнеспособен към настоящия момент при съществуващите данни“, но страната ни ще инвестира огромни средства за него макар да няма правно-обвързващи ангажименти.

„Газпром” е увеличил доставките на газ за Европа с 20%

Студът в Европа увеличава консумацията на газ. От началото на годината „Газпром” е увеличил доставките на газ за Европа с ...

Казанджиев изтъкна, че лошото управление в енергийната сфера е своеобразен данък, който българите плащат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика