Шистовият газ не е опасен, твърдят експерти (видео)

6656
Шистовият газ не е опасен, твърдят експерти (видео)

Няма никакви данни, че шистовият газ е опасен за околната среда - всички страхове около него и добивът му са изкуствено насаждани. Това заяви председателят на Движението за енергийна независимост (ДЕН) Димитър Иванов, цитиран от БГНЕС.

Загубихме година и половина и няколко години ще внасяме шистов газ от Турция заради изключително недалновидна политика, която се води, каза Иванов.

Трябва да се окаже натиск върху парламентарното мнозинство - ако видим, че продължават да шикалкавят, ще инициираме референдум по темата по време на следващите парламентарни избори, добави Иванов.

Председателят на ДЕН определи шистовия газ като явен начин да се преодолее кризата. В подкрепа на думите си той цитира развитието на добива и пазара на ресурса в САЩ. "Европа няма алтернатива, България няма алтернатива, ако не се обърне към този ресурс. Тук става въпрос за конкуренция, работни места, бъдеще. Еколозите с техните страхове не могат да бъдат пречка, технологиите се развиват всеки ден", заяви Иванов.

Българското общество беше в голяма степен измамено, решението за мораториум беше наложено заради технологията "фракинг", каза енергийният експерт Христо Казанджиев. Под флага на забраната се забрани изобщо проучването за шистов газ, добави той. "Всъщност забраната е върху това българският народ да знае има ли нещо в недрата на България – газ или нефт", заяви Казанджиев.

Ако българските потребители искат да ползват собствените си подземни природни богатства, трябва да се махне този мораториум, продължи той. "Българският закон не е лош - той казва, че всяка технология, опасна за околната среда, се забранява. И в този случай имаме едно политическо решение, което ползват онези, които не искат шистовият газ да се добива", каза още експертът.

ЕП иска "солидни" регулации за шистовия газ

Проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС, трябва да бъдат подкрепени със „солидни режими на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com