Иво Прокопиев: Да дойде някой самарянин да даде 6 млрд. лева за КТБ

21491
Иво Прокопиев: Да дойде някой самарянин да даде 6 млрд. лева за КТБ
Снимка: БГНЕС

В последно време има координирано усилие да се убеди обществото, че КТБ е работеща банка и е нужно да се спаси с държавни пари. Затова и аз съм определян като „зло”от г-н Цветан Василев в нарочни писма, каза бизнесменът Иво Прокопиев.

Прокопиев уточни, че е добър и единствен вариант в момента е „някой самарянин” да дойде и да даде 6 млрд. лева и да спаси КТБ. Самите вложители и акционери искат да си изтеглят парите, а те са толкова – даже БНБ казва 6,5 млрд. лева. Но ако държавата трябва да спасява КТБ, трябва да се види какъв е бизнесът ѝ, да се извади всичко. Кой вложител в крайна сметка иска да плати със свои пари политически, медийни и спортни схеми, минали през КТБ, попита Прокопиев.

Христосков: Проблем с пенсиите в КТБ няма

Не съществува проблем с блокирани средства на пенсионери в КТБ. Това заяви служебният социален министър Йордан Христосков след заседани...

Твърдя, че КТБ е пирамида, защото и по отношение на влоговете, и по отношение на кредитите действа по позната схема. При влоговете се разплащат пари посредством високите лихви – високата лихва се дава на първия внесен влог за сметка на втория и т.н. Същото е и с кредитите – отпускат се кредити към свързани фирми, които ги дават и разпределят към други източници, обясни бизнесменът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Прокопиев БНБ не смее да вземе решение заради състоянието на политическа несигурност. Причината – въпросът не е само финансов, но и касае чувствителната информация. Ако процесът по несъстоятелност се стартира, то контролът отива във Фонда за гарантиране на влоговете, а там контролът е в ръцете на търговските банки. Точно те знаят най-добре как се събират пари, посочи Прокопиев.

Категорично не е вярно, че Фондът за гарантиране на влогове няма пари, за да се платят гарантираните от закона влогове до 100 хил. евро. Там има 2,1 млрд. лева, а влоговете са в размер над 3 млр. лева. Всяка година обаче Фондът има приход от 300 млн. лева от вноските на търговските банки, а срещу този приход може да се вземе заем от друга Схема за гарантиране на депозити в ЕС – по Директива 2014/49/EC, за която Actualno.com писа много подробно.

Прокопиев предупреди, че ако се продължава в този дух, след две години ще трябва да спасяваме Българската банка за развитие, ако тя сега спаси КТБ. Аз лично кредити в левове нямам, подчерта Прокопиев.

Михнева: Ако Цветан Василев проговори сега, това ще обърне изборите

Ако Цветан Василев проговори преди изборите, това ще обърне резултатите от вота. Той ще може да каже кои политици и  журналисти са...

В следващия парламент с много голяма вероятност политическите партии, които се възползваха от КТБ през годините, ще влязат отново. И ние ще очакваме различно поведение от тези хора, попита Прокопиев. Лесно ще разпознаем кой има интерес в КТБ да се мътят нещата и кой не – тези, които не искат бързо членство в еврозоната и контрол от Европа върху банковата ни система, явно не желаят да се разкрие всичко в КТБ, счита бизнесменът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика