Миков: Служебното правителство си позволява да надхвърля правомощията си

12738
Миков: Служебното правителство си позволява да надхвърля правомощията си
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство си позволява да надхвърля компетенциите и правомощията си, това заяви  по повод масовите чистки на служители от всевъзможните изнесени държавни структури по регионите, Михаил Миков по време на посещението си в Кърджали.

Той добави още: "Това са функции, които очевидно не са без подкрепата на ГЕРБ, въпреки опитите за дистанциране. Голямата част от новите назначения са кадри на ГЕРБ, сигурно ще се опитат дадат обяснение, че имало подобни промени в началото на предния мандат. Само, че служебният премиер и министрите му да не забравят, че е едно да имаш Министерски съвет с парламентарна подкрепа и съвсем друго е да си назначен, и да прокарваш същевременно политика на управление в администрацията, различно е. Целта е разчистване", подчерта лидерът на социалистите. Според него с тези действия на служебния кабинет категорично става ясно, че президентът заема партийна, политическа страна в навечерието на изборите.

Миков е оптимист за резултата на БСП на изборите

Независимо какво показват социологичските изследвания, БСП ще спечели доверието на хората. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков...

"Има да връща на ГЕРБ и прави реверанс към тях, разчиства по определен начин терена. Същият президент предния път назначи служебния кабинет на Марин Райков, тогава не беше освободен от поста нито един човек. Т.е. явно е, че президентът прокарва през служебния кабинет политиката на ГЕРБ, аз не мисля, че още има някой, който да се колебае по този въпрос – след смените в енергетиката и в другите сектори е доста очевидно. Сметките са, че това предизборно ще помогне на ГЕРБ, а аз пък смятам обратното, хората не могат да харесат такъв политизиран подход в кадровата дейност на служебния кабинет", коментира Миков. Той допълни, че се уволняват кадри от всички партии, включително и необвързани партийно хора. Спомняте ли си какво правеше ГЕРБ през 2009-а – 2010 г., нищо различно, същият подход, уточни обаче Миков.

Бившият председател на НС заяви, че не е възможна реиндустриализацията на страната в контекста на близката газова криза, увеличената цена на тока, без Южен поток и събитията в Украйна, в частта им за добива на въглища и стомана. "Но с Южен поток, при развитие на енергетиката на базата на ядрени мощности – АЕЦ "Белене", 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и с рехабилитацията на 5-и и 6-и блокове, тя е възможна. Не може да се развива индустрия без енергия и това Европа го е разбрала, поради което развива "Южен поток", част от който е България. Иначе индустриализацията е нужна и в земеделието, защото селското стопанство в момента отново се превърна в производител на суровини", посочи Михаил Миков. Според него вместо износа на суровини, България трябва да се насочи към преработващата хранително-вкусова промишленост, за да може да има повече работни места и повече продукти от селското стопанство да останат тук.

Според него финалът на 42-ия парламент е показал, че сътрудничеството между ГЕРБ и ДПС са възможни, но договорките между тях никога няма да станат публични. С уволненията на кадрите на ДПС се създава и някакво привидно усещане за обостреност на отношенията им и за еднакъв подход към всички, не само към БСП, коментира той.

 

Миков не иска пари на данъкоплатците да се харчат за КТБ преди 20 октомври

Пари на данъкоплатците за спасението на Корпоративна търговска банка (КТБ) не могат да бъдат харчени, докато не бъде разкрита пълната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com