НЗОК: От юни 2009-та не договаряме цените на лекарствата

4382
НЗОК: От юни 2009-та не договаряме цените на лекарствата
Касата само плаща без да има влияние върху механизмите за формиране на цените на лекарствените продукти и тяхното ниво на заплащане

Здравната каса е независима финансираща здравеопазването институция, която работи по законите, утвърдени от българския парламент и изпълняваа политиките на Министерство на здравеопазването. Това посочват в свое становище на НЗОК във връзка с цените на лекарствата, съобщиха от здравната каса.

От юни 2009 г. НЗОК няма законодателна възможност да договаря цените и нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, които плаща от вноски на здравноосигурените граждани. Цените и нивото на заплащане на лекарствата от НЗОК, до края на 2011 се определят от две междуведомствени комисии към - Комисия по цени и Комисия по позитивен лекарствен списък (които по-късно се обединяват). На НЗОК е оставена единствено възможността да заплаща стойности определени от двете комисии към Министъра на здравеопазването. НЗОК само плаща без да има влияние върху механизмите за формиране на цените на лекарствените продукти и тяхното ниво на заплащане.

Борисов: До две седмици ще има резултат за лекарствата

Министър-председателят Бойко Борисов участва на срещата в Министерството на здравеопазването, където заедно с министър Стефан Константи...

През 2010 г. Управителя на НЗОК внася предложение за промяна в закона, която да даде възможност на НЗОК да договаря по-ниски цени на лекарствата плащани от касата. В предложението на НЗОК изрично е посочено необходимостта договарянето да е задължително, Министъра не внася това предложение към Парламента. През месец декември 2010 е променен ЗЗО, но не е спазено предложението на НЗОК - договарянето да е задължително. Закона вменява на Министъра да изработи наредба за договаряне на отстъпки от цената на лекарствата от касата. Тази наредба е изработена от МЗ и публикувана в ДВ едва на 30.08.2011г. Това е доста сериозен проблем и риск за бюджета на касата, тъй като считано от 01.03.2011 г., НЗОК трябва да заплаща медикаменти за онкологично болни, трансплантирани и редки болести прехвърлени от МЗ.

Още на 20.05.2011 г., Управителя на НЗОК изпраща писмо до Министъра на здравеопазването съпроводено със сравнителна таблица за по-високите цени, които касата се налага да заплаща към този момент, поради това, че няма законодателна възможност да извърши договаряне. НЗОК не разработва, а изпълнява политики в рамките на съществуващото законодателство. Съгласно появилата се по-късно наредба - август 2011, НЗОК може да договаря само лекарства, които се заплащат 100 % от фонда и са без аналог, а не всичките, както гласи друго предложение на НЗОК от 25.02.2011 г. изпратено от управителя до министъра. Това е друг голям проблем, който пречи на фонда да договори отстъпки от цените на всички продукти. Наредбата е задължение на МЗ и тя както и закона гласи, че договарянето е с пожелателен, а не със задължителен характер. Наредбата на министъра не предлага механизъм, с който да се задължат фирмите да участват в процеса и да дават отстъпки.

"На основание чл. 45, ал. 9 ЗЗО НЗОК може да договаря отстъпки от стойността, която заплаща за лекарствени продукти включени в ПЛС по чл. 262, ал. 5, т. 1 ЗЛПХМ..."

На Надзорен съвет - 29.09.2011 г. е приета методика за договаряне, обнародвана в ДВ на 02.11.2011, след което са изпратени покани до всички фирми в срок. Отговорили са 8 от тях, процедурата за тях е разгледана и приключила.

Намаляват някои лекарства с 50-75%

Цените на лекарствата у нас може да бъдат намалени. Това заяви министър Стефан Константинов в интервю за БНТ. "На провелите се вчера...

От изложеното до тук става ясно, че НЗОК е реагирала веднага след излизане на наредбата от МЗ. Причината да се явят само 8 фирми се дължи на факта, че МЗ не се е съобразило с двете предложения на НЗОК, които щяха да доведат до намаляване на цените на лекарствата. НЗОК не разработва, а изпълнява политики в рамките на съществуващото законодателство, заявяват от НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика