Предвиждат се промени в наредбите за директни продажби

4974
Предвиждат се промени в наредбите за директни продажби
Снимка: БГНЕС

Предстоят промени в наредбите за директните продажби, но без да бъде правен компромис със сигурността на потребителя. Това каза пред журналисти в Куртово Конаре заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде "Фокус".

По думите му административно улеснение за производителите със сигурност ще има и това са инструментите, които се търсят от министерството, но без това да оказва каквото и да е влияние върху евентуална заплаха за консуматора. На първо място трябва да е гарантирана сигурността на консуматора и да бъдат премахнати всички административни бариери пред малките производители, за да се постигнат тези къси вериги на доставки, каза Грудев. Така ще бъде защитен интересът и на консуматора и на производителя.

От 1 март плащат на земеделците по нови правила

От 1 март започва кампанията за директни плащания на площ с изцяло нови механизми на подпомагане, с изцяло нов дизайн на схемите и изця...

„Фестивалът на традиционните български храни, който се провежда тук, е типичният пример за така наречените къси вериги за производство и продажба на земеделски продукти, които се стремим да популяризираме, спазвайки всички изисквания за сигурността на предлаганата храна”, посочи Васил Грудев.

Според него най-уязвимото звено по веригата производител – купувач са именно производителите. Колкото по-дълга става една верига по нея се наслагват различни прекупвачи, които притискат земеделските производители и те не могат да получат справедлива цена за своя труд, без това да се отразява на крайния потребител, поясни зам.-министърът. В този смисъл колкото по-къса е една верига на доставка, толкова по-добре за крайни потребител и за производителя.

"Това е нещо, което трябва да бъде постигнато у нас. Фермерските пазари са мястото, където могат да се развият късите вериги. Истината е, че традиционни фермерски пазари трябва да се случват по инициатива на местната власт, с необходимото финансиране по съществуващите програми", смята Грудев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика