От 1 март плащат на земеделците по нови правила

12712
От 1 март плащат на земеделците по нови правила
Снимка: БГНЕС

От 1 март започва кампанията за директни плащания на площ с изцяло нови механизми на подпомагане, с изцяло нов дизайн на схемите и изцяло нови изисквания, съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев по БНТ. Паралелно с това стартира и прилагането на програмата за развитието на селските райони, "която претърпя доста дълъг дебат с колегите от Европейската комисия", допълни Грудев.

"Стартираме от плащане за говеда по 240 лева и плащане на овце майки и кози майки между 42 лв. и 150 лева в зависимост вече от големината на стопанството и вида животно", каза Грудев. "Схемите за заявяване на тези субсидии се подават със заявленията за подпомагане по директни плащания на площ с разпечатка от ветеринарната система, свързана с бройката отглеждани животни. Новите моменти са именно новите схеми, които започваме да прилагаме. Те са свързани с допълнително надграждане на подпомагането – ако животното е под селекционен контрол, с което ние целим да надградим и да подобрим генетичния статут на стадата", обясни зам.-земеделският министър, цитиран от Стандарт нюз.

Държавата ще подкрепи отглеждането на шафранов минзухар

Държавата ще подкрепи създаването на хиляда декара полета с шафранов минзухар. Това беше заявено на среща в Кърджали на експерти от...

Парите за земеделие тази година са повече и няма да има сектори, които да бъдат неглижирани, както досега това ставаше с животновъдството и производството на плодове и зеленчуци, увери Васил Грудев.

Над 2 милиарда и 900 милиона евро е общият бюджет на новата Програма за развитие на селските райони. Очаква се Европейската комисия да одобри окончателния текст на програмата до средата на тази година. Той уточни, по новите схеми ще се плаща повече за отглеждането на редки местни породи и такива застрашени от изчезване.

Васил Грудев коментира и съобщението, че Кувейт е наложил временна пълна забрана на вноса на живи птици и яйца от България. Мярката е предприета след доклад на Световната здравна организация за огнище на птичи грип в България.

"Преди няколко седмици имаше огнище на птичи грип в Бургаско, което огнище, обаче, беше своевременно потушено. Няма разрастване на това огнище. Разбира се, колегите, които са от третите страни извън Европейския съюз, имат възможност да предприемат такива мерки, но ние ще влезем в дипломатически контакт с тях за да отстраним и тази забрана", каза той.

Завишават се изискванията по новата ПРСР

Някои от изискванията в процедурите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат завишени. Това каза минис...

На въпрос какви инвестиции биха изправили на крака Северозападна България, Грудев каза, че и земеделието и животновъдството са развити в тази част на страната. "Чрез програмата за развитие на селските райони ние насочваме една част от инвестициите към общините в Северозапада с определен приоритет спрямо критериите, и по другите общини", каза заместник-министърът. "В Северозападна България има допълнителни ранкинг точки и критерии, които ще облагодетелстват именно бенефициенти от тази част на страната, да се ползват с предимство при представяне на техните проекти когато сме с ограничен ресурс по която и е да е мярка", обясни Грудев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика