Присадашки: Сивият сектор в млечния бранш е 60%

3083
Присадашки: Сивият сектор в млечния бранш е 60%

Агенцията по храните трябва да провери абсолютно всички компании, които произвеждат млечни продукти. Трябва да провери какви суровини се ползват, с какво качество и на какви цени се предлагат продуктите. В България се произвежда 1 млн. тона мляко годишно и допълнително влиза 20-30% мляко от Европейския съюз. Ако се направят проверки наяве ще излезе, че много от компаниите изкупуват млека от нерегламентирани производители. При евентуална проверка ще стане ясно, че около 60% от млечния сектор е в сивия сектор. Това каза в сутрешния блок на телевизия България он ер Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му това създава нелоялна конкуренция, която пречи на легалните компании. От началото на септември компаниите работят с нови цени, като изкупната цена на млякото от производител се е повишила с около 10%. Това ще се отрази различно на крайната цена на млечните продукти, обясни още Присадашки.

Мандри дават на съд наредбата за чистия кашкавал и кисело мляко

Българите може още дълго да ядат сирене с палмово масло вместо мляко, без да знаят. Мандри натискат за облекчаване на режима за произ...

Той обаче не прогнозира с колко ще се повишат крайните цени, защото по думите му това зависи от политиката на всяка компания. Ако в България се вземе решение за намаляване на данък добавена стойност с 10%, компаниите няма да злоупотребяват при определянето на цените, каза още зам.-председателят на браншовата асоциация.

Според него разумното увеличение на цените на млечните продукти е в размер до 10%, но всяка компания решава за себе си, допълни още той.

Според него държавата трябва да промени политиката си по отношение на животновъдството и това е единственият начин да се повлияе положително на сектора.

Редактор: Ая Косарова

Животновъди: Млекопреработвателите ни убиват

Млекопреработвателите убиват животновъдния сектор, алармира изп.-директор на Националната асоциация за развъждане на черношарената по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика