„Росатом”: Ако се наложи, ще доставяме газ на България по алтернативни маршрути

783
„Росатом”: Ако се наложи, ще доставяме газ на България по алтернативни маршрути

„Росатом“ изпълнява в срок всички задължения по доставката на свежо ядрено гориво и обратното извозване на отработено ядрено гориво към чуждестранните си партньори. Ако възникне проблем заради напрежението в Украйна, доставките ще продължат по обходни маршрути. Това се казва в позиция на компанията, разпратена до медиите.

"Независимо от забраната за движение на железопътни композиции, натоварени с продукция, свързана с ядрения горивен цикъл през територията на Украйна, която беше издадена от Държавния комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 година, компанията за гориво на „Росатом” - „ТВЕЛ” ще изпълнява своите задължения по доставката на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ” - заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Василий Константинов.

Орешарски не го е страх, че Русия може да ни спре газа

Не очакваме и нямаме опасения, че Русия ще спре доставките на газ през Украйна. В края на 2008 и началото на 2009 година имаше спиране,...

„Продължаваме да работим в обичайния си режим с всички чуждестранни партньори и те се отнесоха с разбиране към промяната на маршрута”, подчерта Константинов.

По думите на официалния представител на „Росатом” Сергей Новиков, за своевременната доставка на ядрено гориво от Русия е възможно да бъдат използвани варианти, алтернативни на маршрута през Украйна. „Те могат да се различават както от географска, така и от логистична гледна точка”, отбеляза Сергей Новиков.  

Експерти на „Росатом“ отбелязват, че при необходимост компанията има вариант за транспортиране на горивните елементи със самолет по алтернативни маршрути.

По думите на генералния директор на компанията ALVEL, която осъществява мониторинг на доставките на руско ядрено гориво за чешките АЕЦ,  Йозеф Белач,  не се предвижда никакво извънредно развитие на ситуацията.

България има газови запаси в Чирен само за месец и половина

"Пет години след газовата криза и спрените тогава доставки на руски газ през Украйна положението с енергийната независимост на България...

„Компанията ТВЕЛ неведнъж е доказвала, че е надежден доставчик, който е в състояние оперативно да решава възникващите въпроси. Намираме се в постоянен контакт с руските партньори и сме уверени, че горивото за чешките АЕЦ ще бъде доставено в срок, в пълно съответствие със сключения договор, независимо от това какъв вариант на доставки ще бъде избран и колко ще продължи забраната за транспортиране на радиоактивни материали през Украйна”, заяви Йозеф Белач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика