България има газови запаси в Чирен само за месец и половина

26697
България има газови запаси в Чирен само за месец и половина
Снимка: БГНЕС

"Пет години след газовата криза и спрените тогава доставки на руски газ през Украйна положението с енергийната независимост на България е почти същото", заяви в интервю за Дарик радио бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков.

Той посочи, че по необясними причини се бавят двата най-напреднали проекта - газовата връзка с Гърция и с Румъния, които е трябвало да са факт още преди година, така че на тях не може да се разчита.

Доставките на руски газ за България без промяна до момента

Въпреки че кризата в Крим предизвика сериозни притеснения за това дали Русия няма да спре доставките на газ, поне към момента България ...

"Запасите на България в хранилището „Чирен" ще стигнат за около месец и половина", изчисли Трайков.

Бившият министър подчерта, че енергийната тема е сред инструментите Русия да постига своите интереси и тя не би се поколебала да я използва в настоящата ситуация с Украйна.

"Основното решение е едно - деверсификация с нов източник", категоричен бе бившият енергиен министър.

"Разбира се, Русия чрез държавната си политика активно пречеше. Пет години след газовата криза от 2009 година положението общо взето е същото. Не съвсем, трябва да направя една уговорка, че поне нещо успяхме да свършим - България добива количества собствен газ от Черно море, които са достатъчни да гарантират 20 и над 20 на сто от годишното потребление", каза Трайков, цитиран от КРОСС.

„Газпром” няма да продава на Украйна по-евтин газ

Кризата в отношенията между Русия и Украйна все повече се пренасяна на икономическо ниво. Руският енергиен гигант „Газпром”...

По отношение на останалите проекти за разнообразяване на доставките на газ той отбеляза, че нещата са вървели до един момент. Преди година е трябвало да приключи изграждането на газова връзка с Гърция, която да даде достъп на страната ни до каспийски газ, а в момента "плановете са напред във времето и постоянно се споменава в едно изречение с Южен поток - 2015 година щяло да има Южен поток и гръцка газова връзка", обясни Трайков. По думите му това показва опасна липса на фокус у вземащите и изпълняващите решенията за енергийната ни независимост.

В момента хранилището в Чирен е нагнетено с газ под 50 на сто от капацитета си, което от гледна точка на финансовите разходи е благоразумно, но от гледна точка на енергийната сигурност в момента не е добре, обясни бившият енергиен министър. Унгария и Словакия имат запаси за около 90 дни потребление, Австрия за цяла година. България разполага с 200 млн. куб. м, което би гарантирало потреблението за около 30 дни. "Тъй като газохранилището освен общ капацитет, има и дневен капацитет от газ, който може да се тегли, при дневен капацитет от 7-8 млн. куб. м през зимните месеци, това означава, че газът, който имаме, ще ни стигне за около месец и половина, но ще трябва да има ограничение на потреблението", каза Трайчо Трайков.

Според него Русия и сега и в бъдеще може да използва подобен претекст, за да държи други страни за свои заложници. Въпросът е кое дава възможността на Русия да използва газовите доставки като "оръжие на държавната си политика", коментира Трайков.

„Ако сегашната криза с Украйна се използва като фасада за още по-сериозни проблеми с „Южен поток" ще бъде заблуждаващо, защото проектът и досега си имаше проблеми с европейското законодателство", коментира още Трайчо Трайков. Той подчерта, че до пълното изчистване на всички открити въпроси - икономически, технически и проблеми с Европейския съюз, властта не трябва да налива пари „на тъмно" в този проект. По думите на Трайков в АЕЦ „Козлодуй" също не било ясно как се движат преговорите за строеж на 7-ми блок, като се планирали и завишени в пъти разходи за модернизацията на 5 и 6 блок, която да продължи живота на двата блока.

Договорихме повече газ от Азербайджан

Три пъти повече природен газ от първоначално договореното ще получава България от Азербайджан. Това стана ясно по време на визитата на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика