В напредналите икономики вярват повече на Си Цзинпин, отколкото на Тръмп

2333
 В напредналите икономики вярват повече на Си Цзинпин, отколкото на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Отрицателните възприятия за Китай се покачиха през последната година в много напреднали икономики, достигайки рекордни нива в редица страни, включително Великобритания, Германия и Австралия, установи проучване на Pew Research Center.

Докато все по-неблагоприятното мнение към Китай се ръководи до голяма степен от убеждението, че страната не се е справила добре с пандемията на коронавируса, при Америка положението е дори още по-лошо.

Проучването е проведено в 14 държави между 10 юни и 3 август, като 14 276 респонденти са запитани дали имат положителна или отрицателна гледна точка за Китай, колко добре смятат, че Китай е постъпил в борбата с пандемията и дали имат доверие в китайския президент Си Цзинпин да постъпи правилно по отношение на световните дела.

Китайският президент отговори на Тръмп за обвиненията заради коронавируса

В речта си пред Общото събрание на ООН, което се провежда в онлайн формат, китайският президент Си Дзинпин решително защити политиката ...

Мнозинството във всяка страна има негативни възгледи за Китай , вариращи от 86% в Япония и 85% в Швейцария, които поддържат това мнение, до 62% в Италия. Испанците имат подобно отношение като своите братовчеди от Средиземно море, тъй като 63% от испанците са имали негативно мнение.

Силно негативното мнение на Австралия за Китай - 81% са на това мнение - е за отбелязване, тъй като това число представлява промяна в мнението на австралийците. През последните няколко години страната имаше положително мнение за Китай за Китай, модел, който беше валиден и за Холандия и Обединеното кралство.

В Австралия, Обединеното кралство, Германия, Холандия, Швеция, САЩ, Южна Корея, Испания и Канада негативните възгледи достигнаха най-високите си точки, откакто центърът започна да анкетира тази тема преди повече от десетилетие.

Въпреки че през последното десетилетие възприятията за Китай обикновено се движат в отрицателна посока, тази тенденция рязко се ускори през последната година, вероятно поради пандемията на коронавируса, възникнала там.

В 14-те страни 61% казват, че смятат, че Китай е свършил лошо работата си с избухването на болестта, срещу 37%, които смятат, че страната е свършила добра работа. Единствената друга страна, в която мнозинството смята, че Китай е свършил лоша работа, са Съединените щати, където 84% са имали негативно възприятие за начина, по който се е справяла с болестта.

Си Дзинпин призова китайците да не разхищават храна

Китайският президент Си Дзинпин призова гражданите да проявяват сдържаност по отношение на консумацията на храна и разхищаването ѝ. Тов...

За разлика от това, анкетираните са имали предимно благоприятна представа за това как Европейският съюз, Световната здравна организация и техните собствени държави са се справили с пандемията: 60% смятат, че ЕС е свършил добра работа, 63% смятат, че СЗО го е направила, и 73% средно мислят така за собствената им страна.

Китайският президент Си Цзинпин също се срина рязко в оценките за благосклонност, като най-малко седем на всеки десет респонденти от всяка страна заявиха, че не са му имали доверие да направи правилното нещо по отношение на световните дела. Холандия имаше най-малко неблагоприятното мнение за президента, като 70% заявиха, че му нямат доверие - въпреки че този резултат представлява увеличение със 17 процента спрямо миналогодишния резултат.

Японците бяха най-критични: 84% от японците заявиха, че нямат доверие в него. В САЩ очевидно са променили мнението си през последната година, като 27% от хората са променили положителното си мнение в отрицателно.

Въпреки това Си Цзинпин не е най-малко популярният световен лидер. В повечето анкетирани страни хората вярват повече на китайския лидер, отколкото на американския президент Доналд Тръмп . Например 78% от германците не са имали доверие в китайската премиера, докато 89% са казали същото за Тръмп.

Като цяло сред анкетираните държави 83% от анкетираните нямат доверие на Тръмп, 78% нямат доверие на Си и 73% нямат доверие на руския президент Владимир Путин. За разлика от тях, мнозинство от 76% са имали доверие в германския канцлер Ангела Меркел, а 62% са имали положително мнение за френския президент Еманюел Макрон. Отношението към британския премиер Борис Джонсън беше повече „на кантар“: 48% заявиха, че имат доверие в него, срещу 46%, които се изказаха отрицателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка