Васил Велев: Увеличението на заплатите не предотвратява емиграция

3756
Васил Велев: Увеличението на заплатите не предотвратява емиграция
Снимка: БГНЕС

Вдигането на заплатите не е основание за предотвратяване на трудовата миграция. По последни данни разходите за труд на работодателите са 11%, а икономическият растеж е 4%. Така председателят на АИКБ Васил Велев контрира думи от тази седмица на премиера Бойко Борисов, който призова работодателите да вдигат заплатите, за да не емигрират българите.

Той даде и още примери – в Полша, въпреки увеличението на заплатите, има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е "внесла" също толкова украинци. Ние сме страна с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Когато има една работа, която трябва да се свърши, но не се върши, ние пропускаме да станем по-богати като общество, каза Велев пред Нова телевизия. Той посочи и, че в Германия 17% от работещите са чужденци от Третия свят, а в България процентът бил под 1 на сто.

През 2018 г. минималната заплата става 510 лева

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018 г. Разликата спрямо бюджета за 2017 г. е 2.,5 млрд., повече в следст...

Има огромен дефицит на кадри, дори в сектори, където средният доход е по-висок от средноевропейския – например IT сектора, продължи председателят на АИКБ. Безработни са хора, които нямат никаква квалификация или не искат да се преместят в съседния град, където има работа, сигурен е Велев, който видя още една опция – работещи в сивия сектор.

Оставката на социалния министър

За провеждане на вредни политики, например вдигането и въобще оставането на минималните осигурителни доходи – това е основната причина за искането на оставката на социалния министър Бисер Петков от работодателските организации. Така може хората да бъдат осигурявани на минимален праг, а другото да им се дават в плик, заяви Велев. Той не можа да отговори защо минималният осигурителен праг пречи да бъдат осигурени хората на пълен размер. Коректният бизнес е конкуриран нелоялно от сивия сектор, даде все пак пример Велев. Той посочи, че има изкривена ситуация при общинските болници, където имало заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен праг и така работещите доплащат по-високи осигуровки - защото реално вземат по-малка заплата, отколкото им е осигурителния праг, конкретно за тяхната професия.

Отговорът на синдикатите

Синдикатите не протестират заради политика, а заради заплати и стандарт

530 лева минимална работна заплата през 2018 година т.е. 13% увеличение, след като управляващите се готвят да вдигнат това ниво с 10% -...

Огромна част от бизнеса работи в сивия сектор и това е основната причина да няма добро осигуряване, отвърна икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 29% е сивият сектор по различни данни, каза тя. Григорова беше категорична, че информацията, че Европейската комисия ни предупредила, че ни чака икономически шок заради по-големия ръст на заплатите, отколкото на икономическия растеж. Важно е от каква основа тръгва увеличението на заплатите – ние имаме да догонваме. Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса, смята Григорова.

Ваня Григорова не се съгласи и, че нямало кой да работи. Няма кой да работи за тези заплати, каза тя. И попита защо не се иска оставката на социалния министър, а не на цялото правителство, след като преди изборите сегашните управляващи направиха заявка да вдигнат минималната заплата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика