Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

9656
Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема
Снимка: iStock

Дупките в листата на босилек не са смъртоносни, но продължителното дъвчене от различни вредители може да увреди вашето растение.

Още: Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Босилекът, член на семейството на ментата, има едновременно сладък и пикантен вкус с приятни нотки на мента. Използвана в редица кухни, тази нежна билка е обичана и от вредители. Не е необичайно да излезете и да наберете босилек само за да откриете, че листата на босилека имат дупки. Продължете да четете, за да разберете какви вредители ядат босилек и как да ги контролирате.

Какво яде босилековото растение?

Преди да можете да направите нещо относно дупките в листата на босилека, трябва да знаете кой е виновникът. Най-разпространените вредители са охлюви и голи охлюви, японски бръмбари, щипалки, листни въшки и други насекоми с меко тяло. След като вече знаете кой осквернява вашия босилек, трябва да знаете как да го спрете.

Охлюви и голи охлюви

Мекотелите се движат бавно, но бързо се справят с вашите листа от босилек. Обикновено е хубаво нещо, мулчът осигурява скривалища за тези вредители през деня. Можете или да премахнете мулча, въпреки че охлювите вероятно ще дойдат след босилека, или да покриете мулча с диатомит.

Диатомичната пръст е много остра и пробива кожата на охлювите с меко тяло, което след това дехидратира вредителя и води до смърт. Водата или дъждът позволява на диатомичната пръст да попие в почвата, така че нанесете отново след напояване или дъжд. Вместо диатомична пръст, разпръснете натрошени черупки от яйца или дървесна пепел около растенията.

Градинският детрит също дава на тези вредители скривалище и място за снасяне на яйца, така че не забравяйте да поддържате градината чиста, включително плевелите около растенията босилек.

Охлювите и голите охлювите могат да се събират ръчно през нощта. За гнусливите могат да се направят или купят капани, за да ги уловите. Потърсете някои от по-новите по-безопасни примамки за охлюви, които съдържат железен фосфат, или има такива, които съдържат металдехид и карбарил за неорганични производители.

Японски бръмбари

Ако листата на вашия босилек са скелетирани, виновникът вероятно са японски бръмбари. Тези вредители също увреждат цветята и пъпките заедно с около 300 други вида растения. Бръмбарите присъстват около месец през лятото.

Възрастните са металнозелени/бронзови бръмбари с бяла кичура под крилата, а ларвите са кремавобели личинки, открити в почвата. Японските бръмбари произвеждат поколение на всеки 1-2 години. Ларвите зимуват в почвата.

Феромонните капани не трябва да се използват, тъй като те са склонни да привличат повече бръмбари, вместо да ги възпират. Плаващите покривки за редове върху каолинова глина могат да помогнат за възпиране на възрастни. Възрастните също могат да бъдат събрани ръчно и изпратени в сапунена вода.

Паразитните нематоди, въведени в почвата, ще помогнат за намаляване на броя на презимуващите личинки. Както маслото от нийм, така и инсектицидните сапуни могат да намалят броя на възрастните бръмбари.

Щипалки

Щипалките изглеждат страшни с големите си щипки, а за вашето растение босилек са такива. Експерти в криенето, те се хранят с босилек и други растения през нощта. Те обичат тъмни, влажни части от градината, където ще се скрият до падането на нощта.

Тъй като щипалките харесват дупки за скривалища, възпиращ фактор е да поставите босилек, отглеждан в контейнери, върху тухли или „крака“, направени за саксии, за да повдигнете контейнера и да елиминирате всякакви скривалища.

Възможно е да се справим, но не и да изкореним напълно щипалките, като използваме химически контроли. Карбарилният градински прах може да намали техния брой. Поръсете праха по краищата на контейнера с босилек или около основата на растението. Недостатъкът е, че този продукт лесно се отмива при напояване или по време на валежи.

Листни въшки и насекоми с меко тяло

Листните въшки могат да бъдат почти всякакъв цвят и могат да бъдат намерени на върха или от долната страна на листата и дори на стъблата. Тежкото заразяване води до жълта/изкривена некроза на листата заедно с медена роса, лепкаво, захарно вещество, което листните въшки отделят. Медената роса допринася за проблема, като насърчава образуването на сажди.

Инсектицидният сапун може да помогне за контролиране на листни въшки и други вредители с меко тяло. Напръскайте рано вечер и внимавайте да покриете долната страна на листата, както и горната.

Как да предпазим босилека

Има няколко начина да възпрете вредителите да ядат босилек. Покрийте растението с покривки за редове, когато японските бръмбари са неизбежни, използвайте диатомитна пръст около растението, за да възпирате вредители с меко тяло като охлюви и голи охлюви, и напръскайте с инсектициден сапун или нийм, осигурявайки пълно покритие на растението при първите признаци на нападение от вредители.

Поддържайте растението здраво, наторено и редовно напоявано. Пазете зоната близо до и около босилека чиста от плевели и други отпадъци, където вредителите могат да се скрият. Ежедневно преглеждайте босилека си за всякакви щети от вредители, които могат да бъдат събрани ръчно.

Още: Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

Забележка : Всички препоръки, свързани с употребата на химикали, са само за информационни цели. Химическият контрол трябва да се използва само в краен случай, тъй като органичните подходи са по-безопасни и по-щадящи околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com