6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

5914
6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни
Снимка: iStock

Пролетта най-накрая пристигна, а лятото ще дойде преди да се усетите. Вероятно е време да помислите за работа в градината. Независимо дали засаждате цветя, зеленчуци или и двете, не забравяйте, че нищо не расте от само себе си. Така че е важно да започнете да се подготвяте сега за най-красивата си градина досега. Ето седем задачи за морава и градина, които да свършите преди юни.

Още: 6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

Проверете вашите инструменти и консумативи

Последният път, когато сте извадили градинските си инструменти, вероятно е било преди поне няколко месеца. Може би не сте забелязали, че ножиците ви са малко тъпи или градинските ви ръкавици са с няколко дупки. Не отлагайте тази задача. Проверете дали всичките ви инструменти са в добро и работещо състояние. След това планирайте да замените всичко, което вече не функционира.

Преди да посетите магазина, също е подходящ момент да проверите запасите си. Имате ли достатъчно почва? Имате ли нужда от нови сеялки? Направете списък, за да не забравите нищо.

Започнете да плевите

Въпреки че вероятно е най-малко забавната част от градинарството, Сара Абас, специалист в областта на ландшафта, препоръчва да започнете процеса на плевене, преди нещата да излязат извън контрол. „Започнете да плевите инвазивните растения, които се появяват през пролетта, като глухарчета и пелин и двете могат да завладеят градината ви.“

Подгответе градинското си легло

Абас предлага да подготвите лехите си възможно най-скоро. Това също позволява достатъчно време, в случай че трябва да се купи нещо. „Издълбайте предвиденото пространство, подгответе почвата, дали е необходимо коригиране и планирайте видовете растения и количествата сега, така че да можете да ги купите и разсадникът да не е изчерпан."

Подрязвайте всякакви цъфтящи храсти

„Подрязвайте всеки цъфтящ храст, като люляк или калина, веднага след цъфтежа“, казва Абас. „Повечето храсти, които цъфтят през пролетта, цъфтят върху стара дървесина, така че поставят новите си пъпки за следващата година малко след края на цъфтежа.“

Засадете луковици Далия

Кой не обича далиите? Ако сте мислили да засадите далии, Анна Теста, директор по градински дизайн и поддръжка, препоръчва да го направите преди юни. „Засадете луковиците на далиите, тъй като това е идеалното време за засаждане.“

Подхранете розите

Няма нищо подобно на градина, пълна с цъфтящи рози. Но нищо не разваля красотата на това цвете така, както черните петна. За щастие това е предотвратимо. Теста препоръчва да се третират розите през пролетта с фунгициден спрей, за да се предотврати този неприятен проблем.

Още: Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Един за пропускане: Оставете стеблата

Абас съветва да не режете стъблата. „Изчакайте, докато времето остане постоянно на 10 градуса по Целзий и зимуващите опрашители могат да излязат и безопасно да летят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

Цветята, които цъфтят най-дълго - всеки трябва да ги има в градината си

Растенията, които растат най-добре до туя

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

Лунен календар за юни 2024 - какво и кога да засадите

Как да НЕ поливате картофите

Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Кога е необходимо да се направи ръчно опрашване на доматите?

5 прости съвета за богата реколта от горски плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com