5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

14410
5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина
Снимка: iStock

Смесването на зеленчукови култури е вековна селскостопанска практика, при която две или повече култури се отглеждат едновременно в едно и също поле, като по-малките култури се засаждат в пространството между редовете на основната култура. Идеята може лесно да се пренесе в домашната градина, позволявайки на производителите да оползотворят максимално наличното пространство и да увеличат добивите.

Още: Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Малки, бързо растящи зеленчуци могат да се отглеждат в пространства като цветни лехи или между по-големи, по-късно зреещи култури. Готови само за няколко седмици, тези междинни култури ще бъдат прибрани много преди основните култури да се нуждаят от място за разрастване.

Освен че увеличава производителността, практиката има и други предимства. Междинните култури могат да действат като покривни култури, като подобряват задържането на вода, осигуряват сянка или намаляват ветровата ерозия. Културите могат дори да балансират хранителните вещества в почвата, като например бобовите растения, които фиксират азот .

Въпреки това, когато избирате растения-компаньони, винаги трябва да сте сигурни, че са съвместими и няма да се конкурират за хранителни вещества, вода и пространство с основното растение.

За да извлечете най-доброто дори от най-малкото пространство, опитайте да комбинирате взаимно отглеждане на култури с други решения, като последователно засаждане и вертикално отглеждане на зеленчуци .

Тези бързо растящи междинни култури са лесни и безпроблемни за отглеждане и ще накарат вашата зеленчукова градина да работи по-усилено с минимални усилия.

Репички

Недооценената репичка е една от най-бързо растящите култури, която узрява за около 3-4 седмици от засяването. Зеленчук за прохладен сезон, може да се започне както през пролетта, така и през есента за двойна реколта.

Принадлежащи към семейството на зелето, което също включва карфиол, броколи и брюкселско зеле, репичките са страхотни варианти за смесване с тези братовчеди. Репичките ще бъдат готови за прибиране на реколтата точно по времето, когато по-големите се нуждаят от допълнително пространство в градината.

Те също работят добре като междинна култура с по-бавни кореноплодни зеленчуци като пащърнак, моркови или дори между насажденията от картофи.

Отглеждането на репички е лесно. През пролетта семената могат да бъдат директно засети най-рано четири седмици преди последната слана във вашия район.

Посейте семена в рохкава, добре дренирана, плодородна почва на пълно до частично слънце. Засадете на дълбочина 13 мм. и на разстояние 2 см. едно от друго. Разредете разсада, когато имат първия си комплект истински листа на 2,5 см. едно от друго.

Бейби Бок Чой

За нещо малко по-екзотично опитайте да отглеждате бейби бок чой – или пак чой – като междинна култура. Често срещана съставка в много азиатски ястия, бок чой е култура за прохладен сезон, която може да се бере на почти всеки етап, но нежните млади листа са най-сочни.

Бок чой се справя добре на пълно слънце, но процъфтява и на частично слънце. Това го прави добър вариант за взаимно отглеждане на слънчеви култури с големи листа, тъй като получената сянка няма да повлияе на растежа на бок чой.

Бок чой се нуждае от плодородна почва, така че поправете почвата с много компост преди сеитба. Засявайте семена през пролетта, след като е преминала цялата опасност от замръзване. Посейте семена на дълбочина 13 мм., на разстояние 8 см. в редове на разстояние 46 см..

Разредете разсада до 15-23 см. един от друг, когато достигнат 10 см. височина. Просто използвайте чифт ножици, за да изрежете изтънените издънки и ги добавете към салати или пържени картофи.

Зелен лук и чесън

Въпреки че пролетният лук и чесън често се използват взаимозаменяемо, те са различни и същевременно подобни. И двете са алиуми, и двете растат бързо в началото на пролетта и двете имат силен вкус и аромат.

И двете работят добре като междинни култури поради бързата си зрялост, плитки коренови системи и малък отпечатък. Почвата за пролетен лук трябва да е добре дренирана, богата на компост или друг органичен материал и леко кисела до неутрална.

Комплекти растения – малки сухи луковици лук – 6-8 седмици преди последната слана. Разстояние 10-15 см. едно от друго и 5 см. дълбочина.

Те ще бъдат готови за прибиране на реколтата след около 50 дни и могат да бъдат изкопани изцяло или прибрани като реколта, като се отреже само малко от зеленината.

Бейби цвекло

Цвеклото е друга отлична, бързо растяща междинна култура, която може да бъде оставена за прибиране на реколтата до пълно узряване или прибрана като бейби цвекло на около 7 седмици след засаждането. Смесете цвеклото с зеле, като зеле, къдраво зеле и броколи.

Като култура за прохладен сезон, цвеклото може да бъде засадено през пролетта, веднага щом почвата може да бъде обработена. Има много различни сортове цвекло с различни цветове.

Цвеклото толерира почви с ниско плодородие, но процъфтява, когато почвата е изменена с много органична материя и е добре дренирана. Засадете семена директно в градината, на 13 mm. дълбочина и на 2,5-5 cm. едно от друго. Когато растенията са високи 10-13 см., разредете цвеклото на разстояние 8-10 см..

Когато прибирате цвеклото, не дърпайте растенията, за да ги извадите от почвата. Вместо това ги отрежете възможно най-близо до нивото на почвата, за да избегнете нарушаване на корена.

Поддържайте почвата постоянно влажна, докато цвеклото расте, така че корените да не се напукат.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, като маруля, рукола и спанак, узряват бързо и са отлични възможности за взаимно отглеждане с катерачи като грах. Листата засенчват корените на растенията, но не се конкурират за хранителни вещества.

При този сценарий съберете зеленчуците, като ги нарежете, вместо да изкопаете цялото растение маруля или спанак, за да избегнете нарушаването на корените на граха. Прибирането само на избрани няколко листа ще позволи на марулята да продължи да расте и да произвежда нови листа.

Красотата на взаимното отглеждане с листни зеленчуци е, че можете да засадите разнообразие. Засейте листни зеленчуци веднага щом температурите се затоплят и отмине цялата опасност от замръзване, или ги пуснете вътре, за да започнете бързо прибиране на реколтата.

Засадете ги на място с пълно утринно слънце, последвано от малко сянка, в почва, която е добре дренирана и плодородна.

Още: Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Разстоянието зависи от сорта, който отглеждате, така че прочетете на пакетчето със семена допълнителната информация. Ако предпочитате вашите зеленчуци да бъдат събрани млади и нежни, те могат да бъдат засадени по-близо един до друг.

След като реколтата от маруля отмине и грахът приключи с производството, имате още една възможност да увеличите максимално вегетационния период. Прекратете граховите лози, като ги извадите от почвата, и заменете лехата за отглеждане с тиква или краставици, което им позволява да се катерят по перголата, използвана преди това от граха. Реколта с моркови или пащърнак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com