Ето защо трябва да перете дрехите само на 60 градуса

26325
Ето защо трябва да перете дрехите само на 60 градуса
Снимка: iStock/Guliver

Дезинфекцията е от ключово значение за това да останем здрави и максимално защитени. Затова трябва да отделим специално внимание на почистването на дома и дрехите си. Например, бельото, памучните изделия, ежедневните ни дрехи е добре да ги перем на поне 60 градуса.

Хубаво е да не чакате да им дойде редът за пране. Ако имате няколко натрупани кърпи, спално бельо и нещо друго, което може да се пусне на 60 или повече градуси, направете го. Така ще позволите и по-хубавото изпиране. Когато чакате, то мръсотията засяда в тъканите и следователно не може да се изпере добре. В допълнение към това мръсните дрехи са идеалното място за развъждане на бактерии.

8 трика, с които дрехите ви ще бъдат перфектни след пране

Пералнята също трябва да се подсушава добре, за да можете да осигурите стерилна среда. Топлата и влажна такава е просто идеалното място, където всичко, което може да се развие, ще го направи. Можете от време на време да пускате и по един цикъл без дрехи само с белина или оцет, за да изчистите всички части.

Спазвайте указанията на етикета

Разбира се, изборът на правилната температура е от съществено значение за изпирането на дрехите и грижата за тъканта. Хубаво е да спазвате указанията на етикетите за всяко едно пране. Например, ако имате копринени или вълнени дрехи, тях не можете да ги сложите на 60 градуса, защото ще се свият. Решението е да ги перете на 40, но можете да включите дезинфектант за пране.

Топ съвети за по-бяло пране

Цветните памучни дрехи също могат да се перат на 50 градуса и на 800 оборота. Разбира се, някои тънки материи, можете да перете ръчно. Така няма да нарушите структурата им, но и ще успеете да ги почистите из основи.

Важно е да следите етикетите на дрехите си. На тях се обозначава и как да ги поддържате. Има някои дрехи, които не могат да се носят на химическо или пък не трябва да се пускат на центрофуга. Поради тази причина е добре да ги перете ръчно. Това най-често са деликатни материи, като коприна, дантела и други подобни фини изработки. Бельото, също ако не е от памук, добре е да го перете на ръка. Памучното, разбира се, можете да го сложите в пералнята на по-високи градуси.

Хубаво е да използвате и щадящи препарати. Например използвайте препарат за цветни дрехи или пък за бяло пране. Съставките в тях са предназначени именно за такива тъкани. Можете да използвате и различни био препарати, които да изпират добре, но и да са съобразени с околната среда. Колкото са по-щадящи за нея, толкова са по-добре и за вас, тъй като могат да се използват и от хора, които имат различни алергии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com