Как да почистите загорелите съдове от алуминий и неръждаема стомана?

5411
Как да почистите загорелите съдове от алуминий и неръждаема стомана?
Снимка: iStock/Guliver

Всяко покритие има своите специфики. Следователно е невъзможно да се избере един състав, който да е еднакво добър за всички тенджери и тигани.

Ако трябва да почистите тигана от сажди и ефективно да премахнете последствията от не най-успешното приготвяне на конфитюр, трябва да напълните съда със студена чиста вода и да изсипете няколко супени лъжици сол. В случай на сериозно изгаряне, ако степента на замърсяване впечатлява дори опитни домакини, тогава количеството сол ще трябва да се увеличи до половин чаша. Солта ще помогне да се смекчат всички въглеродни отлагания по тигана, така че да могат лесно да бъдат отстранени с обикновени гъби.

Содата бикарбонат е едно от най-любимите средства за повечето домакини в борбата със загорелите остатъци от храна. В крайна сметка тя е във всяка кухня и съставът й е абсолютно безвреден за кожата на ръцете и лигавиците. Поради това често се използва като по-щадяща алтернатива на повечето препарати за миене на съдове.

Не очаквайте моментални резултати. Цялата процедура ще отнеме поне час. За да постигнете добър ефект, трябва да следвате няколко стъпки. Първо трябва да покриете загорялата повърхност на тигана от неръждаема стомана с дебел слой сода, за да покриете всички загорели места. Когато използвате този метод, трябва да използвате поне половин чаша. След това трябва да излеете в тигана с вряща вода и да оставите съдовете за половин час.

Кой е най-добрият начин за почистване на медни съдове?

Ако трябва да премахнете твърде много въглеродни отлагания, трябва да увеличите времето за предварително почистване до 1 час. На следващия етап много домакини използват варене. Не е необходимо да варите. Достатъчно е да поставите тенджера с вода на огъня, да заври и задръжте за известно време, препоръчително е да ври поне 10-15 минути.

За да подобрите ефекта от такова почистване, след кипене на тигана и състава се препоръчва да оставите разтвора вътре, докато се охлади напълно. След един час такава обработка ще бъде възможно да се премахнат най-силните сажди и остатъци от храна от тигана много по-бързо и практически без следа. Ще бъде достатъчно внимателно да разтриете с мека гъба и да изплакнете с течаща вода. Този метод също трябва да помогне за почистването на алуминиевия тиган - няма да останат петна или следи.

Методи за почистване на метални съдове

Оцет или лимонена киселина ще помогнат за почистване на метални тигани от сажди. За подобряване на свойствата на киселината или оцета може да се използва топла вода, покрийте го с капак. Използването на такъв домакински метод (дори без кипене) ще помогне да се премахнат остатъците от храна от вътрешната повърхност на тигана, да се отървете от тъмни петна, плака, грозни петна, мащаб и да върнете съдовете към лъскав блясък.

Дългосрочното калциниране със сол ще помогне за възстановяване на защитния слой на чугунения тиган. Като цяло можете да използвате всякакви средства за почистване на чугунени съдове.

Каква е тайната на почистване на алуминиеви съдове?

Справяне с петна върху емайлирани съдове

За да почистите емайлирани тигани, можете да използвате всички горепосочени методи. Активният въглен е също толкова ефективен начин за отстраняване на загоряла храна от емайлирани съдове. Най-често се използват таблетки, които могат лесно да бъдат закупени във всяка аптека. Можете да подобрите ефекта, като смилате таблетките до прахообразно състояние. Достатъчно е да натриете дъното и стените на тигана с каша с такъв абразив (ще са необходими само 3-4 супени лъжици) и след това да изплакнете с течаща вода. Добър начин за възстановяване на белотата на емайла е варенето с водно-оцетен разтвор.

 

Съдовете от тефлон изискват специално отношение. За тефлоново покритие най-добрият избор са гелове, спрейове или течности, те определено няма да повредят защитния слой, за разлика от насипните абразивни продукти. Основното нещо след измиване на всички тези продукти е да изплакнете обилно с чиста вода и да избършете с хартиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com