Как да се отървем от хлебарките с най-прости средства?

43827
Как да се отървем от хлебарките с най-прости средства?
Снимка: iStock

Вероятно познавате усещането - моментът на свиване на стомаха, когато чуете шум по стената и погледнете, за да видите голяма, тъмна хлебарка, която се носи из стаята или кухнята ви.

Хлебарките попадат в две категории: домашни и перидоместни.

- Перидоместните хлебарки живеят в заобикалящата ни среда, но обикновено мигрират на закрито, когато времето стане по-студено.

- Домашните хлебарки, от друга страна, са склонни да съжителстват с хората в домовете през цялото време.

Как да разпознаем видовете хлебарки?

Възможността да идентифицирате различни видове хлебарки, както и дали са домашни или перидомашни, ще ви помогне да разберете как и защо хлебарките могат да влязат в къщата ви на първо място и кои методи да опитате първо.

Как да се отървем от хлебарки?

Най-добрият начин да се отървете от хлебарки е чрез изключване или като елиминирате причините да нахлуят в къщата, както и начините да влязат вътре. Няма единствен подход, чрез който напълно да елиминирате хлебарките от къщата, а по-скоро комбинация от много неща, за да се справите с проблема. Тези методи помагат за смекчаване на малки инвазии. Трябва да се извика унищожител, в случай че има по-голям проблем.

Не допускайте хлебарки в дома си

Първата линия на защита при борбата с хлебарките е „да се използва биологията на вредителя, за да го надхитрите. С други думи: отстранете всички причини, поради които може да влизат в къщата.

Ето как експертите се справят с хлебарките вкъщи

Ето няколко важни ресурса за хлебарките, чрез които да действате:

Храна: Хлебарките се нуждаят от храна, за да оцелеят и ако я има в дома ви, те ще се опитат да останат наоколо. Избършете или почистете с прахосмукачка всякакви трохи по пода, масите и плотовете. Не оставяйте храна незапечатана в килера. За да сте сигурни, че е извън обсега на вредители, съхранявайте отворени храни в килера в херметически затворени контейнери. Хлебарките също ядат вещества, които не считаме за храна, като коса, сапун и паста за зъби. Опитайте се да поддържате дома си чист и съхранявайте далече всички потенциални предмети, с които хлебарките могат да се опитат да пируват.

Течове: Водата е друг ресурс, който поддържа живота на хлебарките във вашия дом. Ако имате спукани тръби или зони, където вода се събира или капе, като например под мивки или в мазета, е вероятно там да се събират хлебарки. За да прогоните хлебарките, поправете спуканите тръби и сменете спуканите кранове. Поправете всички други места, където външната вода може да влезе в дома ви, като спукан прозорец или покрив. Ако мазето ви е влажно, опитайте да използвате влагоуловител или помпа.

Места за скриване: През деня хлебарките често се крият в тъмни зони. Купища картонени кутии, вестници и други отпадъци могат да направят перфектни скривалища за хлебарки. Разбийте кутиите и ги рециклирайте, вместо да приютявате потенциално скривалище на хлебарки в дома си.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Входни точки: Затворете възможно най-много входни точки. Това може да включва запечатване на всякакви дупки в основата на къщата.

Събирайте и изхвърляйте хлебарки с лепилни ленти

Лепилните ленти са едно от най-безопасните и ефективни решения за убиване на хлебарки. Те са листове или тръби, покрити с лепкава субстанция и могат бързо да уловят хлебарки в рамките на 24 или 48 часа. Въпреки че Ходжис казва, че те няма да работят при големи зарази, те могат да помогнат при наблюдение на сериозността на ситуацията с хлебарките.

Важно: Ако лепилните ленти уловят група хлебарки, имате голямо заразяване и трябва да обмислите да се обадите на професионален унищожител.

Примамвайте и убивайте с борна киселина

Борната киселина е стомашна отрова, към която хлебарките нямат резистентност. Хлебарката трябва да консумира борна киселина, за да подейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com